Dagens konstiga handel i Vostok Gas

Läste på www.afv.se om dagens konstiga handel i Vostok Gas. Ett bolag som jag har följt under en lite längre tid.

När Vladimir Putin mitt under brinnande finanskris, stängde och öppnade Moskva börsen på oregelbunden basis, kostade en aktie i Vostok Gas(VGAS) då ca 190 kr. Tidigare under sommaren låg aktien på sin absoluta topp, runt 550 kr.

När handeln i Gazprom kom igång igen steg aktien snabbt några tior. De flesta investerare bör ha varit medvetna om belåningen i VGAS. Det bör dock ha kommit som en liten överraskning att villkoren som var stipulerade i belåningsavtalet var så tuffa.

Följden blev en ren katastof för VGAS. Bolaget var tvunget att på regelbunden basis tvångsförsälja stora delar av sitt innehav i Gazprom. Innehavet utgjorde som mest ca 1,4 % av aktierna i den ryska gasjätten Gazprom. Det bolag som i dagarna ligger i konflikt med Ukraina om gasleveranser och priser.

Spillrorna, en bråkdel av innehavet i Gazprom delas ut till aktieägarna. Idag stoppades handeln i bolagets aktier för att återupptas vid 13 tiden.  Den första dagen VGAS handlades exklusive rätten att erhålla inlösen rätter(utdelningen av aktier i Gazprom), var just idag! Tydligen har en del missat detta och aktien handlades innan stoppet upp till 69 kr. Dagens lägsta kurs var 77 öre!

Enligt VGAS själva är bolaget efter utdelningen nästan värdelöst. En liten pott pengar finns kvar för att administrera avvecklingen. Det ger ett restvärde på några tiotals öre per aktie.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s