Små tankar om Steve Jobs betydelse för Apple

Har gått och funderat på vad jag skall svara på en kommentar från Peter G.

Inget lätt svar. Så det får bli ett litet inlägg. Det är ju trots allt en liten blogg med diverse lösa funderingar. Kalla det olycksfall i tänkandet.

Det mynnar ut i Steve Jobs är för Apple, vad Ingvar Kamprad är för IKEA. Kamprad har lyckats få en kritisk massa i IKEA, bolaget bör överleva hans nära bortgång. Steve Jobs verkar i hightech/consumer electronics/entertainment. En ganska unik kombination där de säljer standardteknik i snygg förpackning till premiumpriser.

Man kan jämföra med t.ex Dell.  De säljer ointressanta datorer med standard teknik till halvvettiga priser. Inget som ger någon större vinst i dagens bistra ekonomiska klimat.

Ersätta Steve Jobs lär bli mycket svårt, där kan ingen själs lös CEO komma och knäcka några år, för en gigantisk lön och kapa kostnader, outsourca, rodda med projekt och annat.

Hur mycket kan Apple tjäna på att outsourca 2009 års Iphone när vi skriver 2012? Dum fråga, kan man tycka. 2012 skall det finnas Apple teknik som vi bara kan fantisera om. Vad denna teknik är och hur produkterna kommer att se ut är något som Steve Jobs tänker på idag, eller borde. Nu har han annat att tänka på, till nackdel för Apple.

Naturligtvis hårddrar jag detta resonemang. Framtiden får utvisa vad som händer.

Annonser

3 comments on “Små tankar om Steve Jobs betydelse för Apple

 1. Jag tror och hoppas att Apple har ersättare vad gäller att ta över businessen.
  Att ta över ”ikon” statusen kan ingen göra. Inte utan en massa år och hårt slit med medierna.

  Kursen kommer att sjunka drastiskt vid hans bortgång men hämta sig igen. Den vanlige Apple konsumenten har ingen aning om vem Jobs är.

  • Det är högst tveksamt om det blir så mycket business om Steve Jobs dör inom en snar framtid.

   Det är vad jag tror. Att de flesta inte har hört talas om Steve Jobs spelar inte så stor roll. Han har ett finger med i alla stora beslut som rör bolaget.

   När det gäller produktutvecklingen är han ”Hands On”. Han plågade utvecklarna hårt för att få den första Macen att starta snabbare, med argumentet att det skulle rädda tusentals liv.

 2. Ping: Black Swan investing med fokus på Apple « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s