Rapportfloden har startat, Investor först ut.

Nu är det snart bråda dagar för oss som mer eller mindre följer med vad som händer i näringlivet. Kvartal 4 eller Q4 som det så fiiint heter kommer att visa hur det ligger till i bolagen. I samband med K4 kommer också oftast en bokslutskommuniké. I den kan man läsa vad bolaget har för syn på året som passerat och hur de ser på framtiden. Stora nedskrivningar, förslag till höjda/sänkta/slopade utdelningar presenteras också.

Ingen kan följa med vad som händer i de hundratals bolag som finns noterade. Dagens kommuniké i Investor får därmed anses som vägledande för en stor del av bolagen.

Investor är det största investmentbolaget i Sverige med stora ägarandelar i ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Ericsson, SEB och Electrolux. Resultatet för 2008 är rekorddåligt – 36 736 Mkr. Nu är dessa pengar inte ”förlorade”, utan det är aktier i de ovannämda bolagen som fallit i värde. Någon gång i framtiden kommer de att stiga och då kommer Investor att redovisa värdestegringen som en vinst.

Lite knepigt kan man tycka men så är det.

En annan intressant detalj är att utdelningen sänks från 4.75 kr per aktie till 4 kr per aktie. Investors VD Börje Ekholm, propagerar för att bolagen skall vara restriktiva med sina utdelningar. Ser man in i framtiden kommer det troligtvis bli en lång och utdragen nedgång. Då behövs det en stark balansräkning, där utdelnings pengarna är ett kostnadseffektivt sätt att stärka upp. Framtida förväntningar på vinster bör i högre grad styra, än de vinster som gjorts år 2008.

Av detta kan man kanske tro att hårda och tuffare tag väntar? Mer om detta går att läsa på SVD och DN, där jag tycker mig ana att DN tolkar det hela lite mer pessimistiskt än sin konkurrent.

Annonser

4 comments on “Rapportfloden har startat, Investor först ut.

 1. ”Ser man in i framtiden kommer det troligtvis bli en lång och utdragen nedgång. Då behövs det en stark balansräkning, där utdelnings pengarna är ett kostnadseffektivt sätt att stärka upp.”

  Vad menar du?

  • Ett bolag som kommer att få det tufft med likviditeten i år 2009 och 2010 gör nog bäst i att hålla i pengarna och därmed agera snålt mot aktieägarna. En slopad utdelning på t.ex 1 000 Mkr kostar 0 kr för bolaget. Om bolaget hamnar i akuta svårigheter och har delat ut pengarna, kan man kanske vända sig till sin husbank. Banker är normalt fega i långkonjunkturen och ställer tuffa krav, kallas numera covenanter. En ränta på 8 % kostar bolaget brutto ca 80 Mkr.

   Det går att göra en nyemission, det kan ta månader och oftast skall någon garant ha 3-15 % av summan för att garantera nyemissionen. Ett bolag med akuta svårigheter lever inte många dagar.

   En slopad utdelning är enligt mitt tycke det bästa sättet att stärka upp likviditeten inför tuffare tider.

  • Trenden är tydlig. Bolagen sänker utdelningen för att säkra finanserna. Volvo sänker rejält men delar 2 kr per aktie för att visa att bolaget tror på framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s