Castellum ökar utdelningen.

De flesta småsparare har aktier i Ericsson, den svenska telekommunikationsjätten. Bolaget brukar kallas tillväxt bolag.
Jag skulle säga att det är ett svår analyserat bolag med en försäljnings och resultatkurva som svänger mycket upp och ner.

Dagens stora nyhet var att Castellum ökar sin utdelning från 3 kr per aktie till 3.15 kr per aktie. Bolaget är ett riktigt tillväxt bolag med ett ständigt växande förvaltningsresultat och utdelning till aktieägarna. 1999 var förvaltningsresultatet 2 kr per aktie, för att år 2008 landa på knappt 6 kr per aktie. Det är nästan en tre dubbling på tio år.  Inte illa enligt mitt tycke.  ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” skulle nog VD Håkan Hellström kunna sjunga för sig själv på väg till jobbet.

Vad gör nu detta fina tillväxtföretag? Eftersom det är ett tillväxtföretag, vinsten växer under lång tid i stabilt tempo, måste det vara något spännande! Ja vad kan det vara? Bioteknik? Nej då. Mjukvara? Nej inte det heller. Vad kan det då vara???

Castellum är ett fastighetsbolag med inriktning på kommersiella lokaler. Börsvärdet uppgår till ca 29 miljarder kr och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm Large Cap listan. Castellum har 6 st bolag som fasad ut mot sina kunder(Aspholmen, Briggen, Brostaden, Corallen, Eklandia och Harry Sjögren).

För år 2008 ökade förvaltningsresultatet med 5 % till 973 Mkr. Årets resultat efter skatt uppgick till – 663 Mkr. Skälet till detta är värdeförändringar på fastigheterna som uppgick till – 1 262 Mkr. Med andra ord kan man säga att bolaget tjänade mer pengar än någonsin tidigare på uthyrningen men fick ta upp en stor värdeförändring på minus sidan. När fastigheterna stiger i värde, vilket dock kan dröja ett bra tag, kommer bolaget att redovisa detta som positiv värdeförändring.

Finns det något att oroa sig för om man skulle vara aktieägare i Castellum? Ja det finns det, räntorna spelar stor roll, förvaltningskostnaderna där energi är en tung post kan stiga. Framför allt kommer det att bli intressant att se hur det utvecklar sig med vakanserna. Företag överlag kommer nog inte att känna ett stort behov av att expandera och skaffa sig nya och större lokaler. Snarare tvärt om. Det kommer att eka tomt och övergivet i de svenska fastighetsbolagens lokaler.

En gång för några år sedan hörde jag fastighetsgurun, Erik Paulsson säga något liknande på en bolagstämma: ”Där det finns en vakans, finns det en möjlighet!”. Med dessa ord i minnet skall det bli intressant att se vilka möjligheter fastighetsbolagen får i år.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s