Micro Systemation, MSAB

Småsparare gillar små bolag som t.ex Micro Systemation(MSAB). Det kan bero på att företagen är små och sysslar med något som vanligt folk inte har några större kunskaper om. Troligtvis låter affärsidén spännande och har stor en potential.

Mobile Forensic, det affärsområde Micro Systemation satsar mest på, har fått sig ett lyft genom den explosiva utvecklingen inom mobil brottslighet. TV serier som C.S.I. har gjort att allmänheten fått upp ögonen för området.

Mobile Communication Suite är det andra benet bolaget baserar sin verksamhet på.

Bolaget har i dagarna publicerat helårssiffror för 2008. Omsättningen ökade med 28 % till 63,8 Mkr, men vinsten minskade från 1,32 till 0,98 kr per aktie. Rörelsemarginalen minskade från 46 % till 36 %.  Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 22 Mkr. Styrelsen föreslår en utdelning på 0,65 kr per aktie.

Summerar man det hela får man bilden av ett välmående och expansivt företag med en viss växtvärk. Konkurrensen är dock tilltagande med minskade marginaler som följd.

Är det ett framtidsområde? Ja troligtvis. Inget tyder på att vi kommer att kommunicera mindre i framtiden. Brottsligheten lär nog tyvärr, också öka. Lönsamheten är relativt hög men konkurrensen kommer nog att innebära en framtida prispress.

Kommer MSAB att lyckas och göra nuvarande och framtida aktieägare rika? Troligtvis inte. Den som är äventyrlig och vill riskera sina sparpengar kan nog göra en investering i MSAB. Risken är hög men också möjligheterna.

Personligen kan jag inte så mycket om forensic, vilket gör att min egen prognos för bolaget och dess produkter, säg 5 till 10 år framåt är omöjlig att göra.

Jag är böjd att en gång till följa den enkla regeln. Kan man inte med en mening formulera vad bolaget gör, skall man inte investera i det. Det är något jag har ”lånat” från Warren Buffet. Enkla affärsidéer är oftast de bästa.

Om tio år vet vi svaret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s