Lundbergs kämpar på

I dag släppte Lundbergs sin bokslutskommuniké för 2008. Den är ingen direkt kioskvältare. Lundbergs är ett extremt stabilt företag som verkar inom områdena aktie och fastighetsförvaltning med ett mycket långsiktigt fokus.

Bolaget är ett börsnoterat familjeföretag där nuvarande VD heter Fredrik Lundberg. Han övertog posten som VD från sin far L.E Lunderberg. Lundberg senior grundade bolaget hemma i sin lägenhet i Norrköping 1944. Under årenslopp växte strategin fram att satsa på aktieförvaltning och fasigheter. Strategin har visat sig mycket lyckad. Lundbergs är en av de större privata fastighetsbolagen i Sverige. Lägger man till majoritetsposten i Hufvudstaden och en större minoritets post i NCC är bolaget en tungviktare inom bygg och fastigheter.

Hur har det då gått för Lundbergs år 2008? Substansvärdet, det värde man får kvar om man skulle sälja alla tillgångar och betala tillbaka skulderna, är i skrivande stund ca 345 kr per aktie. I början av år 2008 var värdet 490 kr. Klart bättre än snittet för börsen men ändå inget som aktieägarna blir saliga av.

Redovisningsreglerna gör att Lundbergs redovisar en förlust på – 2025 Mkr efter skatt. Det är nästan helt beroende på att bolagets aktieportfölj har minskat i värde. SVD väljer att kalla det en smäll för Lundbergs.

Styrelsen föreslår att utdelningen sänks från 9 till 6 kr per aktie. Lundbergs följer den rådande trenden med sänkta utdelningar.  Den rådande tanken är att skapa en buffert för svåra tider. Bankerna har visat sin ovilja att låna ut till affärer som för ett år sedan lätt kunde finansieras. I fallet Lundbergs är belåningen låga 12 %. Vilket borde ge utrymme för generösare utdelning.

Historiskt har Lundbergs varit en bra affär för de som är långsiktiga i sitt aktieägande.  Lundbergs är myckt långsiktiga. Vill man vara elak kan man även säga långsamma.

I dagarna flaggde Lundbergs upp för ett ägande i Industrivärden på över 15 % av rösterna. Fredrik Lundberg är en maktspelare av rang.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s