Historisk dag på arbetsmarknaden

Idag, eller snarare igår(skrivet detta när klockan närmar sig midnatt) har IF Metall och arbetsgivarorganisationerna slutit ett historiskt avtal. Jag tror att eftervärlden kommer att markera detta som en vändpunkt i den naturliga konflikten mellan arbetstagare och arbetsgivare. Troligtvis i klass med det berömda saltsjöbadsavtalet som slöts 20 december 1938.

Lönen för en industriarbetare sänks till 80 % och innebär att man t.ex kan arbeta två dagar i veckan och de tre resterande kan användas till ledighet eller studier.

Kritikerna saknas inte till förslaget. Ordföranden för den stridbara gruvtolvan Harry Rantakyrö är mycket kritisk. ”Det är minus tio grader kallt här i Kiruna och det blåser hårt. Men jag blir varm av ilska när jag för höra sådant här” säger han till SVD’s nätupplaga.

Stefan Löfven, även han ordförande fast inom IF Metall, har känt, sig pressad att sluta detta avtal. Enligt honom befinner sig svensk ekonomi och arbetsmarknad i den värsta kris som vi har upplevt. Rubriken i SVD, ”Ingen i dag yrkesverksam har sett motsvarigheten” kan också ses som en stark bevekelsegrund till beslutet.

Hur skall då en vanlig industriarbetare tänka? Ett sätt att se på saken, är att man går ner 20% i lön och får två lediga dagar per vecka. Känns som en bra ”deal” om man får behålla sin anställning. Alternativet är a-kassa som ger kanske 60-65 % av tidigare lön och sen utförsäkring med socialbidrag som enda inkomstkälla. Avtalet löper bara till den 30:e mars 2010.

Det historiska är att en tung avdelning inom LO tar steget och vågar vara konstruktiva och att arbetsgivarna, sluter upp på detta avtal.

Detta är nog vad finansminister Anders ”Borgen” Borg vill se. I alla fall om man tror på den analys som SVD’s Göran Eriksson har gjort.

Annonser

2 comments on “Historisk dag på arbetsmarknaden

 1. Det intressanta är att eftersom inkomsten minskar så minskar också a-kasse ersättningen om man ändå skulle bli arbetslös.

  Alt. 1: Ingen förändring av lön och arbetstid.
  Den enskilde blir uppsagd i april. Får sin a-kassa. 65% baserad på den inkomst som han har haft senaste 12 mån (tror jag).

  Alt. 2: Sänkt inkomst och minskad arbetstid.
  Om vi säger att med alternativ 2 så kan arbetsgivaren hålla igång samma individ som ovan ytterligare 6 månader men sen tvingas de säga upp honom.
  Vad händer då? Jo, om jag nu har fattat det hela rätt så kommer a-kasse nivån att bli ännu lägre än i alt. 1. Detta pga att 65% nu räknas på en lägre inkomst.
  Även sjuklön eller föräldrar penning minskar med detta.

  Vad är bäst??

  • Det är inget lätt val. Det intressant är att nu kommer kanske en del att kunna välja alternativ 2, lägre lön men behålla jobbet. Alternativ 2 är en chansning från företaget och de anställdas sida. De kanske tror och hoppas att det kommer att vända i tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s