Vem tror på SAAB?

De senaste veckorna har det varit mycket nyheter med SAAB i fokus. Med SAAB menas då det bolag som ägs av General Motors och tillverkar bilar i Trollhättan.

Det andra SAAB, SAAB Group tillverkar stridsflygplan och annan militär utrustning. Denna SAAB gren märker man nästan bara av när det handlar om JAS Gripen.

Två bolag ett namn. Motsvarande uppdelning har Volvo i Volvo Group(lastvagnar, construction equipment, bussar, flygmotorer m.m) och Volvo PV. Det kan bli svårt för oss vanliga nyhetsläsare att bena ut vilket bolag det handlar om.

I dagarna är det mest negativa nyheter. Mutaffärer med Gripen. Bonus till chefer och sparken för de anställda.

En som tror på SAAB(bilarna) är Saabs VD Jan-Åke Jonsson. Han kan väl knappast göra något annat. Det är hans jobb att tala väl om bolaget och sporra de anställda till underverk. Ett mirakel verkar krävas för att SAAB skall överleva.

I dag läste jag om en halverad orderingång. Själv har jag stor förståelse för att köparna sviker bolaget. Vem vill köpa bil av en tillverkare som kanske inte överlever?

Jag tycker det är synd om denna långa industritradition går i graven. Hyser även starka sympatier med de anställda.  Har genom åren haft ett antal saab:ar som hyrbilar. Bekväma bilar med imponerande motorer, då tänker jag främst på SAAB 9-5 och Aero serien.

Med GM som ägare kan man förstå att bolaget är kört i botten.

Som självständig enhet hade bolaget inte överlevet på egen hand, då volymen är alldeles för liten. GM säger i dagarna att SAAB själv skall hitta en köpar till bolaget, annars är det konkurs.

Allt är inte nattsvart. I dagarna presenterades den nya Saab 9-3X 2,0T BioPower. Kanske något för Lars Ohly?

Annonser

2 comments on “Vem tror på SAAB?

  1. Tror bokstavligt sett inte jag fått ett enda svar från någon av Svd:s bloggare, nu ska jag göra slag i saken och skriva till dem som har en trevlig, fin och grunden possitiv blogg, du är en av dem.
    Gillade ditt sakliga och bra skrivna inlägg ett sådant hade jag velat skapa själv (ler). Får se om hjärnan någonsin blir helt okej igen, har haft neuroborrelia från fästing i två år, fult frisk nu, men ”trögtänkt” och ”stresskänslig” fortfarande.
    Ha en bra dag mvh från Peter Olofsson!

    • Hej Peter! Tack för dina fina ord. I dagens dystra klimat är det ibland svårt att hålla modet uppe. När jag gick in på din blogg fick jag en ny dos av positiv energi. Tråkigt att höra om den skada en liten fästing har orsakat dig. Det är bra det finns en patientförening.

      Ha en bra kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s