Saab vibrerar

Nu har det hänt! I alla fall om man läser SVD’s nätupplaga. Saab vibrerar av köprykten. Kanske inte fabriken i sig, men bolaget omgärdas just nu av en mängd köprykten.

Geely Automotive sägs vara en av köparna till Saab. Bolaget sägs också vara intresserad av att köpa Volvo PV. Geely startade 1986 med att tillverka kylskåp. 1992 togs de första stapplande stegen in i fordonsindustrin, när tillverkningen av motorcyklar påbörjades. Produktionen av bilar började 1998 och de första bilarna gick på export från Kina 2003. Geely har ca 7 000 anställda(nästan på pricken lika många som Volvo Group skall terminera i Sverige) och säljer ca 200 000 st bilar per år.

En annan kinesisk tillverkare, Dongfeng sägs vara intresserade. Detta bolag är betydligt större med ca 106 000 anställda. Kinesiska staten äger 70 %.  Dongfeng grundades på uppdrag av ordförande Mao 1968 som ett led i den tredje fronten.

Affärsvärlden leker med tanken att Vattenfall skulle köpa Saab för 5 miljarder kr. Tanken är intressant men faller på sin orimlighet. Är det något Vattenfall är bra på, så är det att producera koldioxid och vinster till svenska staten.

Nu är det ingen hemlighet att Saab är till försäljning. Det intressanta är vem som kommer att köpa bolaget. Det finns en hel del tillgångar i bolaget som en tilltänkt köpare kan vara intresserad av. Nackdelen är att det krävs rejält med pengar för att fortsätta utvecklingen av nya modeller och övervintra tills bättre tider stundar.

Saabs VD tiger som den kinesiska muren. ”Jag kommenterar inte potentiella köpare” kan man läsa i SVD’s artikel.

Spännande dagar stundar med andra ord!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s