Bumpershine för Plastal?

Äger man en äldre bil kan stötfångaren som oftast har en delar av plast, kännas matt och tråkig. Med lite bumpershine kan man rubba och polera upp ytan så den ser ut som ny. Själv står man då och då och gnider sin lilla skrothög till bil.

Igår gick Plastal i konkurs. Riskkapital bolaget Nordic Capital orkade inte med att driva bolaget vidare. I januari sköt bolaget till 275 Mkr för att stärka likviditeten. Total sägs Nordic Capitals 5:e fond förlora ca 1,5 miljarder kr. I huvudsak är det de institutioner som investerat i denna fond som drabbats. Gissningsvis är det vi skattebetalare som står för notan via någon av AP fonderna. Nordic Captial tjänar likt de flesta förvaltare pengar på att ta ut höga avgifter ur dessa fonder.  I framtiden lär de få svårare att hitta investerare och finansiärer.

Med en liten insats kan dessa riskkapital fonder låna upp stora summor i olika banker. Handelsbanken sägs kunna förlora upp till 2,1 miljard kr på denna konkurs. Banken hävdar att de har säkerhet för lånen. Utan att kunna några detaljer kan man ju undra hur pass realiserbara dessa säkerheter är i dag?

De anställda är som vanligt en grupp som förlorar stor på denna historia. Plastal har ca 6 000 anställda varav 500 finns i Sverige. I Göteborg finns 150 och i Simrishamn 200 anställda.

Underleverantörernas organisation Fordonskomponentgruppen total sågar Maud Olofsson. Regeringens lånepaket är en stor bluff hävdar de.

Idag är en ny dag. Vem vet, kanske kan någon köpa det utbrända Plastal och polera upp bolaget med lite Bumpershine?

Annonser

One comment on “Bumpershine för Plastal?

  1. Ping: Handelsbanken tagen på sängen « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s