Staten går in i Swedbank

Under helgen har man tagit ledigt från bloggandet. Kändes som det inte fanns några fina uppslag att skriva om. Nu på måndagsmorgonen hittade jag en rubrik på SVD’s sida som jag inte kunde motstå att skriva om ”Swedbank stoppar utdelningen”.

Swedbank har sedan Lehman Brothers gick omkull förra hösten haft mycket ansträngda finanser. Skälet till detta är en huvudlös expansions politik i Baltikum och Ukraina. I kombination med skum utlåning till byggprojekt i Usa.

Banken gjorde en stor emmison av preferensaktier. Storägaren sparbanksstiftelserna hade inte råd att köpa några nya akiter. De fick låna av Folksam. Priset som man i dag kan läsa om blev högt. När aktierna i Swedbank fortsatte ner i backen, krävde Folksam tillbaka sin säkerhet för lånet, aktierna i Swedbank. Resultatet är att Sparbanksstiftelserna har lånat sig till döds. Några små rester lär finnas kvar.

En stor förlorare på denna historia är forskning, utbildning och kultur sektorn som förra året fick ca 332 miljoner från stiftelserna. Stiftelserna ägde förre kraschen ca 14,5 % av Swedbank. Sparbanksstiftelserna har också lånat av det statliga bolaget Svensk Export Kredit. Man kan undra varför Svensk Export Kredit lånar pengar till sparbanksrörelsen?

Vad händer nu med oss vanliga småsparare? Jag tror inte slopad utdelning kommer att hjälpa Swedbank mer än för stunden. Så länge Carl Eric Stålberg sitter kvar som ordförande lär banken inte ändra kurs. Den kommer att köra rätt på isberget och sjunka. Swedbank är en svensk korp som inte flyger.

De som äger aktier i Swedbank kan nog räkna med att förlora det mesta. Om staten går in på bredare front i ägarlistan lär nuvarande aktieägare få se sin andel kraftigt utspädd.

Har man mer än 500 000 kr som är gänsen för den statliga bankgarantin bör man nog tänka över sitt val av bank.

De som lånat till bostadsköp lär få betala högra ränta än i andra banker för att täcka förlusterna i Baltikum.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s