Swedbank soppan

Idag har det varit Swedbanks dag. De före detta huvudägarna, sparbanks stiftelserna, är nu en historisk parentes.

Allt som finns kvar i stiftelserna är några miljoner obelånade aktier i Swedbank. Det är en sorglig historia som tagit ut sin rätt. Gissningsvis blir det inte några större donationer till kultur och sport framöver. Sparbanks direktörerna skall först ha ut sin lön för den förvaltning de utfört.

Småspararna blir som vanligt förlorare. ”Swedbank lurade de som deltog i emissionen” skriver Svenska Dagbladet. Kanske kan man tycka att vi bör skylla oss själva?

Swedbank gav ut preferensaktier som skulle ge 4,8 kr per aktie i utdelning. Det var med tanke på priset 48 kr per aktie, en direktavkastning(”ränta”) på 10 %.  Preferensaktier har också förtur till utdelning. Ett antal veckor senare är det nya spelregler.

En som inte är helt nöjd med det nya tillståndet i Swedbank är finansmarknadsminister Mats Odell. Han verkar för att staten skall sälja sina intressen i banksektorn.

Staten är sedan tidigare storägare i Nordea och äger hela SBAB. Nu är staten 5:e största ägare via Svensk Export Kredit, S.E.K. Jag finner liksom Mats Odell det mycket märkligt att S.E.K lånar ut pengar till svensk stiftelser för aktiespekulationer.

De som har haft otur att låna pengar i Swedbank kommer också att drabbas. Swedbanks VD Michael Wolf tycker att räntorna är på tok för låga och vill genast höja dem. Det kan man läsa om på DN’s hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s