Lönecirkus SEB

Nu har Wallenberg gjort det igen! Familjen Wallenberg är kända för att verka men inte synas. När de väl syns brukar det inte leda till något positivt resultat. I alla fall inte när de syns i media. Likt Mona Sahlin har de ibland otur när de tänker. Familjen har dock många goda egenskaper som det väldigt sällan skrivs om. Deras långsiktighet inom svensk industri har gjort att vi fortfarande är en stolt industrination.

Wallenberg äldsten, patriarken, Peter Wallenberg(obs! med engelskt uttal) blev känd för svenska folket när han pratade om ”svartingar i Afrika med låg utbildning”. Han blev kallad rasist och andra ännu mindre smickrade saker.

I dagarna visar Marcus Wallenberg brist på omdöme när han ger sin VD för banken SEB, Annika Falkengren en ”liten” löneökning. En liten löneökning för Wallenberg är 28 % eller ca två miljoner kr i absoluta tal. En vanlig ”knegare” får arbeta i 8 år för att komma upp i ett års ökning för Annika.

Är Annika värd pengarna? Ja det är en fråga som bara berör aktieägarna i SEB. Det är de som ytterst är hennes arbetsgivare. Familjen Wallenberg kontrollerar knappt 30 % av rösterna om man räknar in lite olika stiftelser. Aktien har dock gått väldigt dåligt. Banken har ställt in sin utdelning för år 2008. Baltikum äventyret kan i värsta fall knäcka banken.

Med detta som facit borde Annika får två miljoner i avdrag på lönen. Herr Knegare skulle ändå få arbeta 20 år för att få en Annika lön. Jämför man med ABB’s Joe Hogan är Annika en lågavlönad kvinna i tjänstesektorn. Big Joe fick 147 miljoner för fyra månaders arbete. Herr Knegare hinner bli över 500 år innan han har jobbat ihop en halv årslön för Big Joe.

Vad tycker då andra med åsikter i frågan? Vad Marcus Wallenberg tycker är uppenbart. Mats Odell, vår finansmarknadsminister är förvånad och syrlig i sin kommentar. Han anser att banken därmed har fallit ur ramarna för möjligheten att vara med i bankgarantiprogrammet och kapitaltillskottsprogrammet. SVD skräder inte orden de anser att SEB visar en häpnadsväckande brist på omdöme.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s