SEB vänder kappan

Man kan undra om direktörerna på Swedbank är nöjda denna vecka? Fokus har legat på SEB och den häpnadsväckande tondövhet som uppvisats i lönefrågan.

Till slut blev trycket från media, aktieägare och kunder för stort. Banken viker ner sig i frågan om Annika Falkengrens ”lilla” löneökning på två miljoner kronor.

Tyvärr har banken redan skadats. Vem vet hur pass stort omdöme de har i sin kreditgivning? Rikgäldsdirektören Bo Lundgren konstaterade i alla fall att SEB nu uppfyller kraven för att få statligt stöd i form av de två garanti- och kapitaltillskottsprogrammen.

Vår finansmarknadsminister Mats Odell säger att det är ”ett klokt beslut”. Günther Mårder, Aktiespararnas VD tycker att banken agerat tondövt och säger att det inte är mer än rätt att de nu drar tillbaka löneökningarna.

Själv sitter man och läser samt begrundar vad som händer. Det känns som de svenska bankerna nu är likt en dålig variant på ”dokusåpa”.

Annonser

4 comments on “SEB vänder kappan

 1. Låt alla giriga dirrar med miljonlöner och bonusar och allt vad det heter få sitt straff genom att pröva på samhällstjänst som renhållningsarbetare! Oavlönade givetvis!
  Avskaffa plutokratin och se till att alla får rättvisa löner.
  Vem behöver miljoner i årsinkomst? Sparka dem som sätter girigheten och egen personlig vinning före samhällsintressena! Det är de som gör jobben som ska ha betalt, inte de som sitter på sina stolar och i varenda styrelse, samma gäng hela tiden. Vi har ingen demokrati i Sverige, vi par Plutokrati (rikemansvälde) och Oligarki (fåmansvälde)!

  • SEB har verkligen gått på pumpen i denna fråga. Man får hoppas att andra direktörer tar lärdom i denna fråga och visar upp ett större ansvar. Vi har tack och lov inga svenskar som är i närheten av de ryska oligarkerna.

 2. Bäste Brachyura, det är nog bara en tidsfråga innan de svenska oligarkerna är ifatt de ryska. Somliga är det säkert redan. Att Sverige i många avseenden fortfarande är ett rättvisare land än de flesta länder är ingen ursäkt för att Sverige spårat ur totalt under de senaste 20-30 åren.
  Hur kom det sig att det skedde samtidigt som Sovjet försvann? Sovjet var ju ingen socialistisk stat egentligen, då stora orättvisor rådde. Men att den ruttna ”kapitalismen” tagit över i Sverige är svårt att acceptera. Dags för vilda strejker, dags för fackföreningar som står på medlemmarnas sida och inte på bossarna. Och varför har vi inte en lag som förbjuder att samma lilla gäng sitter i ALLA styrelser?
  undrar Monica Wiegert

 3. Vi har en stor ägar koncentration i Sverige. Wallenberg, Industrivärden-sfären, Bank och pensionsfonder(t.ex AMF) samt Svenska Staten är stora ägare.

  Näringslivet hade mått bättre av fler privata, långsiktiga ägare. Gärna de som arbetar i bolagen.

  En arbetare kommer inte framåt om han konsumerar upp hela sin lön. Köper han/hon och hans/hennes arbetskamrater aktier i bolagen får de efter hand ett inflytande som bolagsledningen har svårt att bortse ifrån.

  De har även möjlighet att rösta in sina egna representanter och sätta stopp för orimliga bonus och pensionsavtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s