Bonus skandal i LO bolag

AMF är ett pensionsbolag med ca 250-300 miljarder kr i förvaltning åt ca 3,8 miljoner pensionssparare. Bolaget ägs till hälften av den socialdemokratiska fackföreningen LO. Den andra halvan ägs av Svenskt Näringsliv.

När detta skrivs har styrelsen i AMF nyligen ”gjort en pudel” och tagit tillbaka bonusen för VD Ingrid Bonde och vice VD Ingvar Skeberg. Ledningsgruppen har fått ut 17 miljoner kr förra året. Pensionärerna har fått sin pension sänkt med 17 miljarder.

Omdömet i AMF är tydligen lika klent som i banken SEB. Till AMFs försvar kan man säga att det bara tog några timmar efter ”avslöjandet”, tills de backade från beslutet. Analysen i styrelsen måste ha varit ganska enkel att göra. DN’s Maria ”Laura” Croft skriver om detta här.

Är det ett media drev vi ser mot kvinnor i finans Sverige eller är dagens kvinnor sällsynt bonustörstande när de kommer upp i toppen av näringskedjan? Någon som har en bra förklaring?

Det intressanta med AMF, är att det är delägt av den socialdemokratiska rörelsen. Thomas Östros som för socialdemokraternas talan i ekonomiska frågor, var av en händelse väldigt undvikande när LO’s ägande i bolaget kom på tal i SVD’s artikel. DN kör också en artikel på detta tema.

Östros vill även införa ett stopp för bonus. Hur skulle det vara med lite mer självkritik? Vilka andra bolag har socialdemokraterna och LO inflytande i där det råder bonusfest?

Snart kommer Alecta, SPP, Länsförsäkringar och andra bolag att redogöra för sina VD löner och eventuell bonus. Man får hoppas att de har lyckats bättre i sitt tänkande.

Vi små pensionssparare vill vara kunder i bra och stabila bolag. VD’n och ledningen i detta bolag får gärna tjäna mycket pengar om vi som sparare gör det. En låg fast lön, med en rejäl rörlig del om resultatet över ett antal år överstiger riskfri ränta + 4 %. Väldigt få förutom Warren Buffet skulle lyckas med detta.

Löner och bonusar är tydligen något som väcker uppmärksamhet. T.o.m i den sydligaste delen av landet har man skrivit några rader.

Idag får vi gratulera alla Liverpool fans. Manchester United blev helt överkörda på hemmaplan.

Annonser

5 comments on “Bonus skandal i LO bolag

 1. LO är en maffiaorganisation och borde upplösas.
  Jag förstår inte att dess medlemmar inte upptäckt det.
  Du som är medlem – sätt dig ner och räkna vad du får för de höga medlemsavgifter som du betalar. Sluta betala medlemsavgift i facket/LO och du har redan då MINST 4 procents löneförhöjning. Fackföreningar är en kvarleva från 1800-talet och har inget berättigande i dagens moderna samhälle. En svensk anställd är idag tillräckligt utbildad och vet sitt värde för att föra sin egen lönediskussion med sin arbetsgivare och resultatet blir avgjort mycket bättre för den anställde.
  Avskaffa LO, sälj ut dess egendom och dela ut pengarna till de fd LO medlemmarna. Varje LO medlem skulle då få råd att köpa sin egen villa.

  • Tack för din kommentar. Jag anar ett visst missnöje med LO. Har du själv dålig erfarenhet av LO som medlem? Jag håller med, att de flesta svenska anställda har bra utbildning och vet sitt värde. LO är en stor organisation och tydligen har många valt att vara med medlem. Över en längre tid tror jag dock att antalet kommer att sjunka i takt med en mer dynamisk arbetsmarknad. LO måste då öka sitt mervärde till sina kunder, medlemmarna.

  • Hej! Tack för ditt påpekande. Jag har uppdaterat mitt inlägg och lagt en länk till Svenskt näringliv för de som är intresserade av att läsa mer om denna organisation. Min poäng är att Socialdemokraterna/LO i detta fall säger en sak men gör en annan. Svenskt näringliv har inga problem med att ge höga bonusar och stå för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s