Mer bonus skandaler

Har tagit några dagar ledigt från bloggen. Till min förvåning har inte bonus hysterin lagt sig. Jag hade rätt i min gissninga att andra pensionsbolag skulle ge sina chefer bonusar för år 2008. De var dock väldigt snabba med att dra tillbaka förslagen.

Skandalen i det av LO delägda pensionsbolaget AMF rullar vidare. Fredrik Braconier skriver på SVD’s nätupplaga att LO göder fifflare. Ett ganska skarpt uttalande, men som inte saknar täckning.

Vice VD Ingvar Skeberg har som sig bör haft en god inblick i företagets förvaltning av spararnas pensionskapital. När han insåg att resultatet för år 2008 kommer att bli riktigt dåligt och AMF måste göra återtag(sänka den utlovade avkastningen) flyttade han sina pengar från traditionell förvaltning till fondförsäkring. Med andra ord räddade han sitt eget kaptial.

Inte olagligt men inte heller moraliskt försvarbart säger VD’n för AMF, Ingrid Bonde. Följden av detta blev att Ingvar Skeberg fick sparken med två årslöner. Finansinspektionen är underrättad och skall titta närmare på denna historia. LO’s ordförande Wanja Lundby Wedin är besviken. I alla fall försöker hon ge sken av det.

DN’s Maria ”Laura” Crofts är som vanligt vass i tungan. ”Rena katastrofen” och ”hur dum får man vara” är hennes åsikt i frågan.

Tidigare AMF VD’n Christer Elmehagen flyttade 30 miljoner kr förra året, innan återtaget publicerades. Han är förtegen om sitt agerande.

Jag hoppas att vi nu får se mindre av dessa bonus skandaler och kan fokuserar på viktigare frågor. Bonus frågorna har dock givit en indikation på hedern och moralen i svenskt näringsliv.  Kan man inte pejla av läget inom opinionen, hur skall man då kunna marknadsföra produkter och tjänster?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s