Rekord för Skistar

Idagens tuffa klimat är det svårt att hitta bolag som slår rekord i vinst eller omsättning. Svenska bolaget Skistar är ett sådant.

Kärnverksamheten är enligt bolaget ”alpin skidåkning med gästens skidupplevelse i centrum”. Bolaget har två affärsområden, destinationer och fastigheter. Destinationer är den bit som består av skidåkning, logiförmedling, skidskola och skiduthyrning. Fastighetsbenet är inriktad på exploatering och byggnationer.

Bolaget startade sin verksamhet 1975 och kontrolleras idag av Mats och Erik Paulsson, med sina familjer äger de ca 55 % av rösterna. Investment AB Öresund med legenderna Sven Hagströmer och Mats Qviberg äger ca 15 % av bolaget.

Nettoomsättningen ökade från 869 till 963 Mkr och efter skatt från 123 till 194 Mkr, för första halvåret. Skistar har ett bokföringsår som följer skidsäsongen och uppvisar då ofta förlust på sommaren och vinster på våren, vilket en nybliven aktieägare snart lär sig.

Bolagets VD Mats Årjes är nöjd och pekar på att fjällsemestern har hög prioritet hos de skandinaviska familjerna.

En investering i Skistar är ganska konjuktur okänslig men andra faktorer spelar in. Väder och vind har stor betydelse. Ett år med varm vinter kan göra att snöläget blir kritiskt på vissa destinationer. Bolaget har för vana att köra med kort finansiering. En ny kris i banksystemet, likt Lehman Brothers konkursen kan snabbt göra läget svårt för bolaget.

Bolaget har även en skattebefrielse för sina svenska anläggningar som är hotad. Regeringen håller på att se över beskattningen och väntas presentera ett förslag till sommaren 2009. En annan parameter som kan påverka värdet av bolaget är den stora reserv av oexploaterad mark som bolaget sitter på. Enligt Placera.nu skall den uppgå till som mest en miljard kronor.

Senaste utdelningen var på 4,5 kr och med en aktiekurs i skrivande stund på 81 kr ger det en direktavkastning på ca 5,5 %. Inte illa, klart bättre än bankräntan.

Kort och gott kan man säga att Skistar är en liten udda aktie men med hygglig potential för den som är långsiktig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s