Usa utan guldreserv?

Alla känner mer eller mindre till Fort Knox, en militärbas i Kentucky. Fort Knox är också det populära namnet på United States Bullion Depository. ”Fort Knox”, den delen som förvarar Usa’s guldreserv byggdes 1936.

Efter att Franklin.D.Roosevelt blev vald, infördes 1933 Executive Order 6102. Innehav av guld förbjöds i Usa. Den amerikanska staten tvingade folk att mer eller mindre ge bort sitt guld mot nytryckta dollar. Straffet för brott mot denna order var upp till tio år i fängelse. Behovet av att lagra denna stora mängd guld, var upphovet till att Fort Knox byggdes.

Läste en intressant artikel i Dagens Nyheter om hur man nu spekulerar om denna reserv av guld är såld. Senator Ron Paul mer flera andra i Usa är rädda att guldet är sålt för att rädda havererade banker och försäkringsbolag(A.I.G).

Usa är landet framför andra där konspirationsteorierna föds. Enligt en sådan försvann guldet redan på 70 talet strax innan Betton Woods systemet kollapsade.

Bretton Woods var systemet som gav utländska stater rätten att växla dollar mot guld. Guldet kostade alltid $35 för ett ounce.

Annonser

2 comments on “Usa utan guldreserv?

  1. Ping: Usa minde kreditvärdigt « Brachyura’s finans blogg

  2. Ping: FN vill ersätta dollarn « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s