Telecom kriget har startat

Idag skulle norska Telenor betala ut 1,7 miljarder dollar till en liten obskyr minoritetsägare i det ryska telebolaget Vimpelcom. Telenor beskriver det som ”ett rånförsök mitt på ljusa dagen”. Telenor har blivit ålagd detta av en rysk domstol i sibiriska staden Omsk.

En anledning till bråket, en tvist i ett annat telebolag, Kyivstars.  Alfa group och Telenor är också delägare i detta bolag. Här slutade tvisten i en blockering av styrelsearbetet. Detta ”rån försök” kan nu vara Alfa groups försök att ”ge igen” och ta kontrollen över Vimpelcom.

Telenors ägarandel är värd ca 22, 5 miljarder kr. Största ägaren i Telenor är norska staten. Tvistigheten mellan Telenor och Alfa har nu blivit till en diplomatisk affär mellan Ryssland och Norge.

Telenor äger 33,6 % av kapitalet och 29,9 % av rösterna. Huvudägaren i Vimpelcom är Alfa group som ägs av ett antal miljardärer med starka politiska förgreningar, oligarker.

Huvudoligarken bakom Alfa group är Mikhail Friedman. Han har varit på besök ett antal gånger i Sverige och blivit intervjuad i tidningen Affärsvärlden. Friedman sägs vara en riktig tuffing som inte ger vika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s