Handelsbanken tagen på sängen

Den vanligtvis så försiktiga Handelsbanken lider av sin hybris inom riskkapital. Tidigare i år skrev jag om konkursen i Plastal, där Handelsbanken var inblandad. Nu verkar det snart hända igen. Om man läser vad Dagens Nyheter skriver, är det bara en tidsfråga innan Handelsbanken får en ny käftsmäll.

Handelsbanken och Nordea har lånat ut ca två miljarder kr till sängtillverkaren Hilding Anders.

Det var i december 2006 som det brittiska riskkapital(PE) bolaget Candover köpte Hilding Anders för 9,2 miljarder kr. Candover är ett PE bolag som har anor sedan 1980 talets början. I slutet av 2008 och början av 2009 började det gå utför med deras investeringar. Ferretti som tillverkar lyxbåtar fick problem och behövde ta in nytt kapital i början av 2009. Candover valde att inte ställa upp och lät sin investering förfalla.

Detta kan nu hända Hilding Anders som är mycket hårt belånat med en nettoskuld på ca 9 miljader kr och aktieägarlån på några miljarder till. Prognosen för 2009 lär enligt DN inte vara vidare ljus. Jag tror nog att en dyr lyxsäng för 50 000 kr eller mer, kan man spara in på i dessa tider. Tuffa tider väntar Hilding Anders med andra ord.

Handelsbanken låter nog sina små kunder ta smällen i form av högre avgifter och högre räntor på bolån.

Annonser

2 comments on “Handelsbanken tagen på sängen

  1. Hej!

    Vill bara rätta en sak i din artikel.
    Hilding Anders säljer sängar i alla prislägen. Det du kallar ”lyxsäng för 50000 kr” är en väldigt liten del av deras försäljning. Du blandar nog ihop Hilding med Hästens.
    Hilding Anders arbetar framförallt i låg och mellanpris-segementen med kunder som Sängjätten, Ikea och Jysk.

    • Hej! Tack för din kommentar. Jag får erkänna att jag inte kan så mycket om sängar. Hästens har lyckats bra i sin marknadsföring. Kunskapen om Hilding Anders sortiment av sängar är klart mindre. Ska bli intressant att se om försäljningen av dyra/”lyx” sängar minskar i spår av den ekonomiska krisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s