Riksbanken sänker, Swedbank snålar

Idag kom beskedet som alla mer eller mindre tog för givet. Riksbanken halverar styrräntan till 0,5 %. ”En historiskt låg ränta” säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Riksbankens prognos är att den låga räntan kommer att ligga kvar en bit in på år 2011. Det om något är en markering, att det ekonomiska läget är svårt. På frågan om räntan skall sänkas ytterligare svarar företrädare för Riksbanken ”att en ytterligare sänkning skulle ge små effekter”. Riksbanks direktionen var oeniga i sitt beslut. Lars EO Svensson ville sänka till 0,25%  skall han bli känd som Sveriges ränte taliban?

De stora bankerna sänkte sina boräntor men några tiondelar efter detta besked. Alla utom en, Swedbank. De anser att detta redan var väntat och inprisat i marknaden. Med andra ord kan Swedbanks kunder kännas sig lurade på en sänkning. Det blir lätt en liten slant extra i månaden på några tiondelar också, i detta fall går de till Swedbank.

Svenska Dagbladets Leif Petersen säger att det var ett väntat beslut. Finanskris och djup lågkonjunktur kräver denna historiska ränta.

Nu är det tid för regering och Riksgälden att ta fram sin arsenal, om de vill att läget skall förbättras. Regeringen(Anders ”Borgen” Borg) har tidigare signalerat att det är budget disciplin som gäller och inga extra stimulansåtgärder är att vänta.

Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén är glad åt sänkningen men samtidigt oroad att det skall elda på bostadsmarknaden en gång till. I Sverige har huspriserna knappt gått ner något trots att vi är mitt uppe i en av de värsta kriserna på 100 år. Denna obalans kommer vid något tillfälle att korrigeras. Frågan är när?

Villa och bostadsrättsägare med lån är de stora vinnarna på den sänkta räntan. De bör dock inte vänja sig vid att dessa nivåer varar för evigt. De som har bunden ränta får betala dyrt för sin ”försäkring”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s