Vem skall få Saab?

Efter månader med rykten och spekulationer börjar det nu närma sig, vem skall få Saab? Jag skriver få, för det är nog någon som kommer att få Saab till skänks.

Saab har kostat sin amerikanska ägare ca 822 miljoner dollar, första kvartalet 2009. Enlig en artikel i Svenska Dagbladet blöder General Motors, GM rejält. 113 miljoner dollar rinner ut ur GM varje dag. Regeringen Obama har sponstrat GM med ett nödlån på 15 miljarder dollar.

Fiat har tidigare visat sig intresserade av att skapa en stor europeisk lösning där Fiat och Opel, med Saab i släptåg skall gå i hop med en annan problemfylld biltillverkare, Chrysler. Upplägget bygger på att tyska staten skall stå för förlusterna.  Fiat gruppen gjorde sjäv en förlust på 410 miljoner euro under kvartal ett. Inget under av lönsamhet kan man tycka. Enligt SVD, är kassan i GM tömd strax innan midsommar. När vi i Sverige leker små grodor kommer den stora paddan att dö sotdöden med en sönderslagen spargris.

Det är en brokig skara intressenter som har intresserat sig för Saab. Enligt rekonstruktören Guy Lofalk, har tre stycken intressenter lagt ett bud. Vilka det är avslöjas inte men, SVD har via GT listat några namn. Det rör sig om den kinesiska tillverkaren Geely, Fiat och en tysk bank. Man kan ju undra vad en tysk bank skall med Saab till? Enligt spekulationer skulle det vara GM själv som ligger bakom för att hindra felaktiga bud.

Den ryska biltillverkaren GAZ bekräftade på tisdagen att de var intresserade av att ta över Saab. Bakom GAZ står det ryska investmentbolaget Basic Element. Den ryske oligarken Oleg Deripaska är den som äger hela Basic Element, bolaget äger i sin tur UC Rusal, världens största producent av aluminium.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s