Usa minde kreditvärdigt

Sedan ett tag tillbaka har Usa’s kreditgivare börjat ge små tecken på att de är missnöjda. De talar i lite svepande termer om att de känner oro inför Usa’s höga skuldsättning och att de känner en ”viss” oro inför landets möjlighet att betala tillbaka.

Senast igår, den 22:a maj kunde jag på Affärsvärldens hemsida läsa om oron kring Usa’s kreditvärdighet. Räntan på amerikanska 10 åriga obligationer är den högsta på sex månader, dollarn är under 1:40 mot euron. Efter att jag skrivit första upplagan av detta inlägg hittade jag en artikel på Veckans Affärers sida, skriven av Pekka Kääntä. Han pekar på att den brittiska kreditvärdigheten också är i fara. Målet för amerikanarna är att få ner det löpande underskottet från 12,9 % av BNP till 3%. Skall de fortsätta med underskott? 3 % av BNP är många dollar till att låna upp, såvida man inte räknar med konstant hög inflation.

En artikel i den amerikanska tidningen New York Times, belyser detta på ett bra sätt. Kina har minskat sin utlåning till amerikanska staten i relation till upplåningsbehovet. Kineserna väljer att i högre utsträckning köpa papper med kort löptid istället för 10 och 30 åriga obligationer. En orsak till detta kan vara att de förutspår en hög inflation och vill ha möjlighet att lättare säkra sina pengar. Vilket är en omöjlighet då det rör sig om ca 2 000 miljarder dollar(hoppas jag fått med alla siffror). Det kan i alla fall sätta en enorm press på Obama regeringen om kineserna inte väljer att rulla över sina förfallna papper. Vem skall köpa dem i stället? FED, med nytryckta dollar?

Kina har använt en del av sina stora exportinkomster till att köpa guld på världsmarknaden. År 2003 var innehavet ca 600 ton, medan det idag enligt artikeln uppgår till 1054 ton. Enlig kinesiska källor skulle de köpt mer om det inte hade påverkat priset.

Hur står det till med den amerikanska guldreserven i Fort Knox? Jag har tidigare skrivit en artikel om Usa’s guldreserv där jag pekar på de misstankar som finns, att den är såld sedan många år tillbaka. Hemlighetsmakeriet ökar inte trovärdigheten.

Guldet lär med andra ord stiga så länge kräftgången för den amerikanska ekonomin fortsätter. Peter Schiff nämner i sina senaste videoblogg inlägg att kräftgången för dollarn gör att Kina och Brasilien funderar på att handla med varandra i annan valuta än dollar. Det är kanske ett första steg mot en verklig ”decoupling” av den amerikanska ekonomin från resten av världen?

Annonser

One comment on “Usa minde kreditvärdigt

  1. Så länge man har en positiv ökning av BNP:n behöver inte inte underskott i statsbudgeten vara något väldigt negativt så länge de inte divigerar för mycket.

    Dessutom med tanke på att en stor del av statsbudgeten går till räntor och amorteringar, kan även ett underskott i statsbudgeten leda till minskad total långivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s