Guld på modet

Idag har både SVD och DN artiklar som handlar om GULD. DN’s artikel belyser att knappt hälften av alla branschfonder har lyckats att nå en positiv avkastning på en femårsperiod. Av tolv branscher är det bara sju stycken som ligger över nollstrecket.

Bäst har det gått för de fonder som investerat i guld. Fonder som investerat i ädla metaller har i snitt stigit med 120 % under samma period. En förklaring till denna uppgång kan vara den tilltagande ekonomiska krisen, då investerare tenderar att säkra sitt kapital i något som anses som värdebeständigt. Guld, silver och platina har länge haft denna egenskap.

Svenska Dagbladet fokuserar sin artikel på den ökande efterfrågan. Under första kvartalet ökade efterfrågan med 38 % och uppgick till ca 1000 ton. Det guld som förbrukas inom industrin och till smycken har däremot efterfrågats i mindre kvantitet. Stora ETF(fonder som handlas på en börs) fonder köper upp tackor och lagrar dem medan andelarna handlas utan att fysiskt guld byter ägare.

De investerare som vill ha fysiskt guld i form av tackor och mynt(bullion coins) har ökat sina inköp med i snitt 33 %. Varje år utvinns det ca 2 450 ton guld vilket borde utgöra en stabiliserande faktor för guldpriset. 29 691 ton ägs av världens centralbanker och IMF. De tänker sälja 500 ton per år. Utbudet är således ca 3 000 ton som konsumenter och investerare har att slåss om.

I takt med att centralbankerna blåser upp penningmängden kommer mer och mer valuta att söka sig till guld. Risken är att det uppstår en ny bubbla i ekonomin. Guld är dock något beständigt.

SVD har en intressant och rolig artikel om hur en vigselring av guld slits. Genom att bära den varje dag skaver man av små guld fragment. Över tiden är det många kilo guld som försvinner ut i naturen och minskar världens guld tillgångar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s