När går GM i konkurs?

Det har pratats i åratal att General Motors, GM har haft dåliga finanser. När finanskrisen blommade upp efter sommaren år 2008, började GM vissna som en tulpan. Runt jul började det talas om en eventuell konkurs. George W Bush’s regering vill inte få bilbolaget i knät. Barak Obama har puttat in miljarder i bolaget men nu verkar han också ha tröttnat. Kommer han inom kort att ge bolaget nådastöten?

GM har kämpat på med att rekonstruera sin skuldbörda för att lätta trycket på bolaget. Planen var att byta ut skulder mot aktier i biljätten. Villkoret var att 90 % tecknade sig. Uppslutningen var inte fullt så stor kan man läsa om i DN’s artikel. Alternativet för GM är nu en konkurs enligt det amerikanska chapter 11. Det innebär en rekonstruktion där bolaget lever vidare ett tag till. Lyckas rekonstruktionen är det fritt fram att agera som ett vanligt bolag. Det finns dock en riktig konkurs också, kallad chapter 7. Amerikansk juridik är inte något jag kan så mycket om, så ni får ha överseende med om jag får någon detalj om bakfoten.

I Europa pågår troligtvis fortfarande förhandlingar, om vem som skall ta över den europeiska delen av GM. I Sverige undrar en del vad som kommer att hända med Saab. Svenska Dagbladets Erik Bergin, undrar varför det inte händer något med Saab? Om GM går i konkurs innan Saab får nya ägare är de tillbaka på ruta noll igen. Italienska Fiat, Magna med ryska oligarken Oleg Deripaska och ett riskkapitalbolag, Ripplewood är tänkbara köpare till den europeiska delen med Opel som främsta bilmärke. Kommer Saab att ingå?

Svenska staten har inte varit pigg på att lämna några garantier. Maud Olofsson, den svenska näringsministern säger att det var tur att regeringen inte betalade ut några pengar. De skulle idag finnas i Usa och inte göra något för svensk sysselsättning. Socialdemokraten Thomas Eneroth är av en annan uppfattning.

Saab jobbar på som om det finns en framtid utan GM. Snart skall slutförhandlingen med 2-3 köpare avslutas och en kommer att träda fram. Pengarna från GM skall enligt Saabs informationsdirektör Erik Geers, räcka tills nya köparen presenteras.

Man kan undra om inte Saab har tecknat in lite för mycket av framtiden?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s