GM mot konkurs del II

OM eller rättare sagt när General Motors, GM går i konkurs kommer det att vara ett historiskt ögonblick. Usa sätter då punkt för sin industriella epok. Kanske kan något bra uppstå ur ruinerna?

Det första förslaget om att byta skulder mot aktier blev ett fiasko. Nu har GM kommit med ett nytt, modifierat förslag. Det går också ut på att byta skulder mot aktier men antalet aktier är något fler och skulderna något mindre. Erbjudandet är nu kryddat med en option som ger möjlighet att köpa ytterligare 15 % av bolaget.

Fram till klockan 23 svensk tid på lördag, har parterna på sig att komma överens. Händer inte det så, blir det KONKURS för GM.

I Tyskland strandade förhandlingarna om vem som ska ta över Opel. GM krävde helt oväntat att tyska staten skall ställa upp med 418 miljoner dollar i kortfristig finansiering. Tyskarna är helt galna om de ger GM några pengar. Bolaget är dagar från konkurs. Tyska staten vill ta Opel ifrån GM innan konkursen är ett faktum. 25 000 arbetstillfällen står på spel.

I Sverige hoppas Saab på en ökad produktionstakt. En mycket liten sådan, men det kan kanske resultera i att några av de som blivit av med sitt arbete kan få det tillbaka.Den nya produktionstakten blir då ca 200 bilar. Det är ca 5 % av vad Volkswagen producerar i Wolfsburg.

Det låter dock lite för bra. Saab borde nog avvakta tills de får nya ägare.

Annonser

One comment on “GM mot konkurs del II

  1. > Usa sätter då punkt för sin industriella epok

    Boeing? GE? Caterpillar?

    Att de delar av den amerikanska tillverkningsindustrin som har våldsamt mycket för höga kostnader nu ryker eller rationaliseras betyder inte att landet avindustrialiseras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s