Den som spar han har

I en artikel i Dagens Nyheter kan man läsa att svenska folkets sparande är rekordhögt. Det är ett trendbrott. För ett par år sedan var det på ”modet” att vara skyldig banken flera miljoner och köpa dyra hus. Sparandet var i många hushåll, negativt.

Tiderna har ändrats. BNP sjönk med 6,5 % jämför med i fjol. Det var en ganska väntad siffra, enligt Swedbanks ekonom Cecilia Hermansson. Med tanke på att industriproduktionen har minskat kraftigt kvartal 4, 2008 och första kvartalet 2009. Enligt DN:s Johan Schück är fallet det största sedan 1940 talet, då landet var blockerat under kriget. Bloggaren Cornucopia har ett bra inlägg om Sveriges BNP, där han gör en mer djuplodad analys.

Sparkvoten ligger nu på 16,1 % vilket är rekordhögt i modern tid. Man får gå tillbaka till 70 talet för att observera liknande siffror. En intressant läsning om sparande kontra konsumtion och dess påverka på sysselsättningen kan man hitta här. Amerikanen Peter Schiff skulle nog bli glad om han såg denna sparkvot i Usa. Han propagerar för högre sparande och mindre konsumtion.

Finansminister Anders Borg, tycker att det är naturligt att svenska folket sparar mer. Han anser att det kommer ett läge då ekonomin är i balans och sparandet kommer att minska. Anders Borg anser, att ”Det allra viktigaste är att vi säkrar starka offentliga finanser så att människor inte behöver känna oro för att välfärdens kärna ska skäras ner”.

Annonser

2 comments on “Den som spar han har

  1. Jag tycker det är många som fått upp ögonen och verkligen försöker spara en slant så dom inte är helt luspanka. Det tycker jag är otroligt bra. Man fokuserar mer på framtiden än att leva i nuet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s