Lettlands sak är inte vår

Idag kan jag läsa att det lilla landet Lettland har fått en kollaps på sin finansmarknad. Summan 760 miljoner kronor var det ingen som ville låna ut till den bankrutta lettiska staten. Landet kommer inom en snar framtid att devalvera sin valuta om man tolkar tecknen rätt.

Det som marknaden har pratat om i månader börjar nu visa sitt ansikte. Den lettiska centralbanken har höjt inlåningsräntan från 12,5 till 24 %. Nästa steg är att höja den till 500 % som den svenska Riksbanken gjorde i början av 90 talet. Vilket fall som helst är det bara ett sätt att göra det lettiska folket fattigare och förlänga lidandet.

Börsen rasade, värst var det för Swedbank och SEB som båda har stora exponeringar mot Lettland. Swedbank gick ner med 15,9 % medan SEB ”bara” sjönk 11.  De två bankernas volym på denna lilla marknad sägs vara större än landets egen riksbank. De svenska bankerna har lånat ut alldeles för lättvindigt till folk som bara har behövt visa upp ett förfalskat lönebesked. Ungefär så har nidbilden varit i svensk media. Rätt eller fel, men de svenska bankerna kommer att få ta en hård smäll.

När de svenska bankerna får problem, kommer Swedbank först att bli drabbad. Finansminister Anders Borg klargjorde i dag att staten har tillräckligt med resurser för att tvångsförvalta Swedbank när den tiden kommer. Han nämner inte Swedbank vid namn, men det är så nära klarspråk han kan vara.

Oron på den lettiska finansmarknaden och svenska statens implicita åtagande mot banksektorn fick kronan på fall idag. I skrivande stund får man betala 7,71 för en USD och 6,95 för en CAD.

Dagens Nyheter skriver här en liten artikel om hur vanligt folk kommer att bli drabbade av finanskrisen i Lettland. Främst kommer räntorna på bolånen att stiga.

Annonser

One comment on “Lettlands sak är inte vår

  1. Ping: Okunskap eller ej? « Norah4you’s Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s