Lettland på ruinens brant

Lettland är illa ute på mer än ett sätt. Det mest akuta just nu för landet är, de konsekvenser landet kommer att drabbas av när de devalverar. Mycket pekar på att så kommer att ske. Svenska Dagbladet skriver i en artikel att pengarna räcker i tre månader.  Sen är det slut.

Lettlands centralbank är styvnackad. Den tänker inte devalvera och vika sig för marknaden i första taget. Martins Gravitis, pressekreterare på centralbanken i Riga tycker att nackdelarna överväger de eventuella fördelar som skulle uppstå vid en devalvering. Landet är beroende av internationell hjälp, främst från IMF för att klara sin ekonomi. I artikeln nämns det att pengarna är slut inom tre månader om inget görs. Lettlands premiärminister är också emot en devalvering.

I många av de Lettiska kommunerna finns det inte pengar att betala för skolor och sjukvård.

De svenska bankerna som mer eller mindre huvudlöst har lånat ut pengar i Lettland kommer att få det svårt. SVD skriver att de är ”pressade”. Swedbank är som alla vet värst ute. De har lånat ut 65 miljarder kronor. SEB är god tvåa med 37 miljarder och tätt bakom ligger Nordea med 33 miljarder. 135 miljarder till detta lilla land. Den framtida devalveringen skulle kunna innebära att halva summan går upp i rök.  90 % av utlåningen är i euro.

Swedbank kommer då att ligga 30 miljarder back på sin upplåning, tidigare vinster oräknade. Med tanke på att deras nyemission drog in 12 miljarder tidigare i år, kan man undra hur de skall klara sig? Banken har även problem i Estland, Litauen och Ukraina.

Vanliga svenska låntagare kommer att drabbas av en devalvering. Redan nu har räntorna gått upp i kölvattnet av Lettlands kris. Risken är att trenden förstärks säger Erica Blomberg. Hon arbetar som räntestrateg på SEB som själv riskerar att förlora tiotalsmiljarder kronor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s