Undvik aktieindexobligationer

De gånger jag har besökt den lilla banken där jag bor, har deras rådgivning ofta mynnat ut i att jag skall köpa en eller flera aktieindexobligationer. Enligt banken är det en säker sparform där man får pengarna tillbaka efter diverse avgifter. Dessa avgifter gör att man kan få chans till värdeökning.

En aktieindexobligation är en strukturerad produkt som innehåller en obligation som ger ränta. Denna räntdel gör att kapitalet är ”skyddat” och betalar för optionsdelen som kan öka i värde. Den senare speglar ofta någon form av index. I värsta fall så får man obligationen tillbaka minus avgifter och förlorad ränta. Detta är vad banken säger. I verkligheten kan man förlora mycket mer.

Obligationsdelen i en aktieindexobligation garanteras ofta av någon tredje part. Denna mystiska tredje part bör man kontrollera noga. Förra hösten 2008, kom det fram att amerikanska Lehman Brothers garanterade en del aktieindexobligationer som sålts på den svenska marknaden. Efter deras konkurs är nog dessa obligationer värdelösa eller kraftigt reducerade i värde. Kaupthing och Erik Penser Fondkommission samt det tvivelaktiga norska bolaget ACTA sålde dessa aktieindexobligation i Sverige.

Detta talar banken inte om vid sin ”rådgivning”. Bankerna tjänar stora summor på dessa produkter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s