Den som är satt i skuld är ej fri

Den som är satt i skuld är ej fri. Det sa vår förra statsminister Göran Persson. Man kan tycka vad man vill om hans politik, men epoken Göran Persson har gjort avtryck i vårt lands historia. Den tog sin början när han blev finansminister. Sverige befann sig då på ruinens brant efter regeringen Carl Bildt. Göran Person lämnade efter sig ett land med solida finanser.

Dagens finansminister, Anders Borg är likt sin nuvarande minister kollega, Carl Bildt(han gjorde comeback som utrikesminister) också moderat. Anders Borg är inte dogmatisk och kör den enda vägens politik, utan en beräknande pragmatiker som håller mycket hårt i statskassan.

Det har från olika håll kommit krav på att Sverige skall hjälpa det lilla landet Lettland som har lånat sig själv till döds. Jag tycker vi skall vara väldigt restriktiva. Endast låna ut pengar mot säkerhet.

Lettland har gjort rejäla nedskärningar i sin budget. Senast igår(8:e juni) kom de överens om att skära ner budgeten med en halv miljard lats, motsvarande ca 7, 5 miljarder euro. Detta tror Svenska Dagbladet skall bana väg för ett lån från IMF.

Johan Javéus på SEB tror att risken för devalvering kommer att minska en hel del i och med möjligheten till detta lån. Mot denna optimistiska bild, där SEB talar i egen sak, står det faktum att vanliga medborgare i Lettland växlar delar av sin lön till euro. Förfarandet är numera väldigt enkelt. De gör det via någon internetbank. Lettlands central bank får då köpa dessa pengar och åderlåta landets valutareserv. När den är slut är det över.

Kolumnisten, Fredrik Braconier på Svenska Dagbladet skriver att det kommer att bli en ekonomisk vargavinter i baltikum, även utan devalvering. På sina håll har bostadpriserna rasat med över 50 % och i många fall överstiger lånen värdet på bostaden. Antalet som i praktiken är i konkurs ökar hela tiden. Lettlands BNP rasade med 18 % först kvartalet i år. DN skriver även de om detta ras.

En sak är dock säker, förr eller senare kommer det att vända. Folket i baltikum är tålmodiga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s