Storsvindlaren snart dömd till livstid

Den amerikanske storsvindlaren Bernard Madoff sitter i fängelse i avvaktan på att dom skall meddelas för sin roll i vad som antas vara världens största bedrägeri. Denna typ av bedrägeri kalls för Ponzis, uppkallade efter Charles Ponzi.

Bedrägeriet går ut på att man har en varaktig jämn men hög avkastning. Tillräckligt hög för att locka investerare men inte allt för hög för att det skall verka alldeles för uppenbart.

Madoff började sin karriär som börsmäklare 1960. Han grundade Bernard L. Madoff Investment Securities LLC från pengar han hade tjänat som badvakt och installatör av sprinklers. Tidigt utnyttjade han de möjligheter som datorerna förde med sig. Genom sitt engagemang blev han en av topp figurerna inom amerikansk börshandel och satt med i styrelsen för NASDAQ. NASDAQ är det bolag som köpte OMX, ägare till Stockholmsbörsen. Så sent som 2008 var Madoffs bolag den 6:e största market makern på NASDAQ.

Madoff startade även ett bolag som sysslade med att förvalta andra klienters pengar. Verksamheten växte framgångsrikt och gav bra avkastning till sina klienter. Det var riktig avkastning på riktiga pengar. I början av 90 talet hamnade världen i en ekonomisk tillbakagång och börserna i Usa föll. Om man skall tro vad Bernard Madoff själv har sagt i domstol så började han sitt svindleri vid denna tidpunkt. Han ville inte göra sina kunder besvikna så han började skriva ut falska kontobesked. De pengar han fick in deponerade han på ett konto i Chase Manhattan Bank. De investerare som ville ha ut sina pengar fick det av de pengar som någon annan investerare hade investerat.

En rundgång som bara växte med åren. Wikipedia har en lång, men mycket bra beskrivning av hur det hela gick till.

Eftersom det hela tiden rann ut pengar från kontot var Madoff tvungen att ordna nya offer. De valde han med omsorg. Ofta välgörenhetsorganisationer som är långsiktiga och bara behöver 5 % av kapitalet tillgängligt varje år. Rika investerare, ofta med judisk härkomst fanns bland offren. En aura av högsta exklusivitet gjorde att inte vem som helst fick investera hos Madoff. Tog man ut sina pengar, gick det ofta inte att sätta in dem igen. Rykten gick att Madoff då och då vägrade att ta emot klienters pengar om de hade fel ”profil”.

En av de mest kända offren för Madoffs svindleri är nobelpristagaren Eli Wiesel, som förlorade sitt livs besparingar och mer eller mindre har fått stänga den stiftelse som bär hans namn.

Svenska Dagbladet har en intressant artikel som gav mig uppslag att skriva dessa rader. NY Times har en hel del intressanta artiklar.

Annonser

One comment on “Storsvindlaren snart dömd till livstid

 1. Att lura folk att investera i något som visar sig vara ett pyramidspel är så klart stöld och något som måste stävjas.

  Wikipedia ger följande definition på en ”Ponzi scheme”:
  ”A Ponzi scheme is a fraudulent investment operation that pays returns to separate investors from their own money or money paid by subsequent investors rather than from any actual profit earned. ”

  Madoffs kunders värde på fondandelarna minskade, hela tiden, med utdelningarna från det egna kapitalet. Meeen, samtidigt ökade fondandelarnas värde så länge det strömmade till (nya kunder med) nytt kapital. När fond-kapitalet minskade, både för att kunder tog ut pengarna och för att utddelningen skedde från det egna fondkapitalet, då var avslöjandet nära.

  Skilnaden gentemot aktier är att utdelningen på aktien kommer från företagets vinst, inte från aktiekapitalet. Aktiens prisvariation beror därför endast på om det strömmar till nya köpare (hög efterfrågan–>prisökning) med kapital eller om det är fler säljare än köpare (låg efterfrågan–> prisfall).

  Precis som Madoffs fondandelar blev värdelösa när fondens kapital var slut blir aktier ibland värdelösa om ingen vill köpa dem. Så fort folk köper och det strömmar in kapital till börsen stiger kurserna.

  Den stora skilnaden mellan börsen och Madoffs fond är alltså att aktiers utdelning inte kommer från aktiekapitalet utan från företaget.

  /Niklas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s