Röda djävulen

Sitter här en tidig lördag förmiddag och läser om den röda djävulen. Då kan man lätt tänka på Lars Ohly och hans nya bil. Tyvärr handlar det inte om den svenska vänstern, utan om ett naturfenomen i Usa. Närmare bestämt i Kalifornien.

Den södra kusten utanför San Diego har invaderats av stora köttätande bläckfiskar. Svenska dagbladet kallar dem för jätte bläckfiskar. DN kallar dem för Jumbo. De kan bli upp till två meter och väga runt 45-50 kg.

Det är en sanning med stor modifikation. De riktigt stora bläckfiskarna som hittats i några fåtal exemplar, lever på två tusen meters djup. En sådan gigant kan bli upp till 15 meter och väga över 500 kg.

Arten som plågar stränderna i Kalifornien, kallas för Humblodt Squid på engelska men det latinska namnet är Dosidicus gigas. Lokalbefolkningen kallar den för röda djävulen. Genom ett komplicerat cell system kan den ändra färg efter omgivningen.

Det är numera fullt naturligt att ändra åsikter och politisk färg efter omgivningen(inte olikt vår vän Humboldt). Det kallas för flippfloppande eller triangulering. Teorin bakom är som vanligt komplicerad, inget för den vanliga väljaren som oftast förväxlar Sverigedemokraterna med Socialdemokraterna.

Flippfloppandet, att ändra åsikt i viktiga frågor över en natt är numera vanligt. Mona Sahlin är röd och ändrar färg efter omgivningen. Moderaterna, ”känner av” opinionen. I en artikel inför EU valet beskriver SVD, Socialdemokraternas flippfloppande i fildelningsfrågan.

När jag läste om dessa ”gigantiska” bläckfiskar fick jag syn på en blogg som länkat till artikeln. I den södra provinsen, Skåne finns det en liten ort som heter Falsterbo, där är det tydligen ett ”badkrig” mellan den lokala ursprungsbefolkningen och rika nudister från Stockholm. Läser man artikeln i Aftonbladet kan man lätt få intrycket att denna ”kamp” leds av den rika före detta handelsministern och finansmannen Ulf Dinkelspiel. Nu skall man inte ta det som står i Aftonbladet som en 100% sanning.

Dinkelspiel sitter idag med i ett antal olika styrelser, jag tänker främst på Nordnet där han äger 3,58 % av bolaget. Indirekt är ägandet större om man räknar med att E. Öhman J:or AB äger 30,89%.

Annonser

3 comments on “Röda djävulen

  1. Ja du har helt rätt om det där med storleken. Men det är ju sommar och nyhetstorka… Det är annars bara en av alla de rubbningar i ekosystemet vi människor lyckats ställa till med.

    • Ekosystemet förändras och försöker återfå en viss balans. Det är svårt. Många växter och djur kommer att drabbas. Bläckfiskar är intressanta djur. De har troligtvis givit upphov till medeltidens historier om ”odjur vid världens slut”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s