Analys av Coca Cola

I dag kom rapporten för Coca Colas kvartal två. Bolaget grundades 1886 och äger en portfölj av världens mest kända läskedrycks märken. Fyra av de fem mest kända icke alkoholhaltiga dryckerna produceras och distribueras av The Coca Cola company. Bolaget har mer än 3000 märken in sin portfölj varav de fyra mest kända är Coca Cola, Diet Coke, Sprite och Fanta.

Bolaget har över 92 000 anställda i över 200 länder. Bolagets produkter säljs i mer än 1,6 miljarder exemplar varje dag. En imponerande siffra. Bolagets ticker på New York Stock Exchange är KO.

Hur gick det då i kvartal två?

Omsättningen sjönk med 9 % till 8,267 miljarder dollar. Rörelseresultatet uppgick till 2,438 miljarder. Vinsten per aktie steg från $0,61 till $0,88 främst beroende på ändrade redovisningsregler.

Antalet aktier i bolaget uppgår till 2,323 miljarder vilket med rådande kurs på $50,35 ger ett börsvärde på ca 117 miljarder dollar. Rensat för engångsposter bör bolaget tjäna ca 1,780 miljarder dollar per kvartal eller ca $7,12 miljarder per helår. Det ger ett P/E tal på runt 16.

Bolaget har solida finanser med $23,517 miljarder i eget kapital. Soliditeten är drygt 51 % och bolaget har en kassa på $7,647 miljarder. Rörelsen genererade ett kassaflöde på $3,662 före investeringar och förändringar i rörelsekapital.

Coca Cola delar för närvarande ut $1,64 för ett helår eller $0,41 per kvartal. En höjning med nästan 8 % sedan föregående år. Direktavkastningen är 3,25 % och till det skall läggas att bolaget ofta gör stora återköp av de egna aktierna. Under kvartal ett och två köpte bolaget tillbaka ca 30 miljoner aktier.

Bolaget är nog ett av de mest pålitliga när det gäller utdelningar. I 47 år har bolaget höjt sin utdelning. Varje år! En annan imponerande detalj är att Coca Cola har delat ut pengar de senaste 89 åren, sedan 1920.

Min slutsats är att detta bolag kan bli en riktigt bra investering för de som är riktigt, riktigt långsiktiga och tror på expansion för bolaget i Kina och Indien.

English translation of this Coca cola(NYSE:KO) stock analysis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s