Utrensning i Volvo Group

Veckans mest spännande rapport är den som AB Volvo idag har lämnat. Den finns att ladda ner här.

Den börsnoterade Volvo gruppen omsätter under kvartal två 54 Mdr kr(ner med ca 45 %), med ett rörelseresultat på -6,89 Mdr. Marginalen är riktigt dålig – 12,8 % för industrirörelsen.

Rörelseresultatet påverkades negativ av stora engångsposter. Kreditförluster, restvärdesåtagande, kostnader för terminering av personal, lagernedskrivningar. En stor och viktig post är uppgörelsen med den amerikanska fackföreningen UAW om häslovård för pensionärer.

Det operativa kassaflödet var var positivt med 1,6 Mdr. Lagret minskade med 5,8 Mdr. Utan utförsäljningen av lagerposter skulle kassaflödet ligga på -4,2 Mdr kr. AFV är ser förbättringen av kassaflödet som en stor nyhet. Likviditeten är 63 Mdr vara outnyttjade krediter(lånelöften som är högst osäkra) utgör 31 Mdr.

Volvo är som en skadeskjuten björn, nere för räkning. Om det inte blir bättre kommer pengarna att vara slut om 7-8 kvartal och bolaget måste göra en panik emission till mycket dåliga villkor. Storägarna Renault och Industrivärden har inte dessa resurser i dagsläget att garantera sin andel. De drar i det längsta på beslutet. De som kritiserade våren utdelning har än en gång fått vatten på sin kvarn. Nu tror jag att det vänder upp inom en två års period.

Kanske beror detta beslut på att Volvo chefen, Leif Johansson andas en viss optimism. Det omfattande besparingarna som görs 2009 kommer enligt prognos att innebära en kostnadsminskning på 21 Mdr kr på årsbasis. När det gäller försäljningen några kvartal framåt är han ingen optimist.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s