Analys av Altria Group

Altria Group består av ett antal bolag med verksamhet i tobaks och alkohol industrin. Det mest kända varumärket, Marlboro, ägs av det helägda Philip Morris USA Inc. Marknadsandelen låg 2008 på 41,6 %, vilket var en svag ökning med 0,6 procentenheter. Andra tobaksmärken är Copenhagen, Skoal och Black & Mild.

Marknaden för cigaretter sjunker sakta i takt med att fler slutar röka. Regler och förordningar har gjort det svårare för bolagen i denna sektor att rekrytera nya kunder. Att rökning orsakar cancer och andra svåra sjukdomar torde ingen vara ovetande om idag. Ändå är det en förhållandevis stor efterfrågan på dessa produkter. Bolaget har bidragit med $2 miljarder i olika kampanjer för att minska rökningen bland ungdomar under 18 år.

Under 2008 knoppades Philip Morris International av till bolagets aktieägare och den resterade delen av Altria köpte UST Inc. Med i köpet kom en verksamhet som sysslar med rökfri tobak och en ny division som producerar och säljer vin, Ste. Michelle Wine Estates. Altria har även ett delägande i världens näst största bryggeri, SABMiller med kända märken som Miller, Grolsch, Coors, Castle, Peroni och Pilsner Urquell.

Altria har ett omfattande kostnadsreduceringsprogram. Mellan åren 2006 och 2011 ska bolaget dra ned kostnadsmassan med $1,5 miljarder per år. $640 miljoner är redan implementerade, varav 239 utfördes 2008. Potentiella investerare i Altria bör hålla ett öga på de stämningar och rättegångar som bolaget är inblandat i. Class actions som bolaget förlorar, kan bli mycket dyra.

Omsättningen för 2008 steg med 3,7% till $19,4 miljarder. Vinsten före skatt uppgick till $4,882 Mdr, en ökning med 11,3 %. Altria genererade $3,2 miljarder i kassaflöde från den operativa verksamheten.

Balansomslutningen uppgick i slutet av 2008 till $27,212 Mdr varav det egna kapitalet var på $2,828 Mdr. Soliditeten är på 10,4 % vilket är väldigt lågt. Det finns dock ett övervärde på ca $5,5 Mdr i SABMiller innehavet vilket gör att soliditeten ligger runt 30 %. Det finns även ca $4 Mdr i avsättningar för de olika tobaksrättegångarna. Bolaget har nästan $8 Mdr i kassan vilket sammantaget gör att den finansiella situationen ser ganska bra ut.

Vinst per aktie var för 2008 $1,65, en ökning med 10 procentenheter. Utdelningen per aktie för 2008 är $1,28 och betalas ut varje kvartal med en fjärdedel. P/E talet är 12 och bolaget har ett marknadsvärde på ca $35,8 Mdr.

Sammanfattningsvis tycker jag att bolaget ser aptitligt ut med låg risk i verksamheten. Tobak och alkohol kommer att förbrukas även i en tuff långkonjunktur. Rättegångarna mot bolaget kommer att klinga av framöver, men även försäljningen av huvudprodukten cigaretter. Det finns en class action, Engle på $74 Mdr som kan sänka bolaget om det förlorar.

Bolaget har visat sig duktiga på att kapa kostnader och omstrukturera verksamheten. Fokus kommer sakta att flyttas över mot vin och alkohol i takt med att SABMiller innehavet växer i värde. En utdelning på 7,38 % med dagens aktiekurs på $17,34 är det som lockar mest. Länkar till en amerikansk bloggare som inte är lika imponerade över Altria, utan föredrar det av avknoppade PMI.

English Google translation of this Altria Group (NYSE:MO) stock analysis.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s