Lettland lånar mer

Det lilla landet Litauen har blivit ännu mindre. Hur då kan man fråga sig? Folkmängden minskar, de som kan flyttar utomlands för att undvika svält och elände. Landets BNP rasade med 22,4 % jämfört med andra kvartalet 2008. Litauen är dock inte lika illa ute som sitt grannland Lettland.

Det är främst inom bygg och fastighetssektorn som det stora raset syns. Det går inte längre att bygga nya lägenheter och hus på ren spekulation. De svenska bankerna med Swedbank, SEB och Nordea har strypt krediterna. Bankerna kämpar själv för sin överlevnad. Då tänker jag främst på Swedbank och SEB. Nordea har bara en mindre del i baltikum.

Detaljhandeln i Litauen har minskat med ca 25%. Nu kan man kanske se en tendens till att det har planat ut.

Den senaste veckan har Lettlands regering och IMF, Internationella valutafonden förhandlat om nya nödlån till landet. Storleken på lånet är ca 80 Mdr kronor och skall gå till att stadga upp den finansiella sektorn och betala löpande kostnader i statsbudgeten. Ett hinder är att det konservativa Folkpartiet tidigare inte ville godkänna avtalet. Uppgifterna fick Swebanks aktie att falla med 4 %.

Tidigare fanns det uppgifter om att Lettland sökt stöd hos den kända finansmannen George Soros som startat en liten fond för länderna i östeuropa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s