Bilia dumpar Swedbanks lyxbilar i Sverige?

Idag kom Bilia med sitt halvårsresultat. Omsättningen sjönk till 6.609 Mkr från förra årets 7.813 Mkr. Periodens resultat uppgick till 3 Mkr. Kassaflödet efter nettoinvesteringar uppgick till 561 Mkr. Marginalen för halvåret är lövtunn, 0,4 %. För andra kvartalet har det gått lite bättre med en marginal på 1,1 %.

Kostnadsnivån har minskat med 72 Mkr under andra kvartalet samtidig som en återförsäljarverksamhet för BMW i Göteborg har förvärvats för 113 Mkr(60 Mkr är den summa som belastat kassaflödet för perioden).

Bolaget beräknar att kostnaderna kommer att minska med 270 Mkr för helåret 2009 och med ytterliggare 318 Mkr för 2010.

Bolaget har en outnyttjad kreditlina på ca 700 Mkr till sitt förfogande utöver de likvida medel på 32 Mkr som finns deponerade hos Handelsbanken och Nordea. Nettolåneskulden minskade med 195 Mkr till 340 Mkr.

Vinsten per aktie uppgår för halvåret till minimala 0,1 kr. Jämfört med eget kapital per aktie, vilket uppgår till 60 kr handlas bolaget med rabatt till rådande börskurs på 46,7 kr.

Att det är tråkiga tider inom nybilsförsäljningen är inget nytt. Bilia som är världens största återförsäljare för Volvo PV har drabbats hårt. Servicen är en högmarginal verksamhet jämfört med nybilsförsäljningen. När konsumenterna behåller sina bilar längre kommer de att behöva mer service. Frågan är bara om folk väljer Bilia som har rykte om sig att vara dyra och slarviga. De har även anklagats för onödig merförsäljning till kunder.

Swedbank sitter på ett stort lager med återtagna lyxbilar från utlåningen i baltikum. Bilias VD Jan Pettersson säger till TT/DN att han kan tänka sig att Bilia kommer att sälja(dumpa?) 500 av dessa.

Största ägare i Bilia, är Investment AB Öresund med med 27,1 % och Bilias ordförande Mats Qviberg med 6,7 %.

Kvartalsrapporten finns att ladda ner här.

Annonser

One comment on “Bilia dumpar Swedbanks lyxbilar i Sverige?

  1. Ping: Festen över i Baltikum « Brachyura’s finans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s