Volvo PV, hem till Sverige?

I dagarna kan man läsa om nya rykten angående Volvo PV. Det har varit rykten sedan amerikanska Ford gick ut med sin önskade försäljning. Det handlar nog inte om någon ”köpstrid” som SVD säger.

Kinesiska Geely är väl det spår som är mest troligt. De kan få finansierig från källor som står kinesiska staten nära. Kina har en uttalad ambition att växa i fordonssektorn. Ett bra varumärke som t.ex Volvo ligger högt på listan. Dyr utveckling och produktion i väst kommer att läggas ner.

På sin höjd kommer kinesiska gästarbetare på Hisingen att slicka på Volvo dekaler och skruva i motor.

Det verkar som dessa farhågor har fått ingenjörernas fackförening på Volvo PV att sätta fart. De har skapat Konsortium Jakob AB som en motvikt till det kinesiska alternativet. Jakob är ett namn som kommer ifrån en av de tidigare Volvo modellerna.

De anställda ska erbjudas att gå in med två månadslöner som delägarskap. Pengarna får de enligt DI låna i Handelsbanken. Handelsbanken är via Industrivärden knutet till Volvo Group, bolaget som sålde Volvo PV för ett tiotal år sedan till Ford.

Volvo Group är nog rädda vad som skall hända med varumärket Volvo om det hamnar i kinesiska händer. Jag kör själv en äldre Volvo och skulle ha svårt att tänka mig att köra en ”kines Volvo”. Det är illa nog som det är med dagens Volvo bilar som är en Ford fast kostar en bra bit mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s