New Wave tar sikte på 2011

Idag kom New Wave Group, NWG med sin delårsrapport. Bättre än väntat kan man lugnt säga. Bolaget har krisvärderats och en nära förestående konkurs har varit intecknat i kursen eller i alla fall en nyemission. Torsten och New Wave är dagens vinnare. Aktien steg rejält, upp 15 %.

Torsten Janson gör comeback som VD i NWG. Bolaget han grundade på 80 talet i sina föräldrars källare, har växt kraftigt genom åren. En viss släng av hybris har nog drabbat Torsten och gänget runt honom. Förvärv av Orrefors Kosta Boda och det dyra förvärvet av Cutter & Back kostade på i form av hög skuldsättning. Likt Sandvikmannen, Lars Petterson är det lätt att tro på en evig superkonjunktur.

Torsten har insett att vinden har vänt. Kvartal 2 har fokus varit på att minska lager, öka kassaflödet och betala av skulder. Till detta kan man lägga att det har slutits ett nytt finansieringsavtal med huvudlångivaren som sträcker sig fram till 2011. Det sista är viktigt i dessa dagar när bankerna drar ner sin utlåning.

Försäljningen gick ner med 18 % till 1023 Mkr och vinsten blev 60,5 Mkr en nedgång från 85,8 kvartal 2 2008. Soliditeten ökade kraftigt från 27,1 till 35,8 %. Bruttomarginalen låg kvar på höga 49,2 % ned 0,5 % enheter. Resultat per aktie uppgick till 0,91 kr och det egna kapitalet per aktie är 27,33 kr. Under första halvåret 2009 har NWG minskat nettoskulden med 224 Mkr.

Utsikterna för 2009 är fortsatt dystra med lägre försäljning i K3 och något högre i K4 jämfört med förra året. Totalt så kommer New Wave att göra ett sämre år än föregående. Bolaget har dock byggt en stabil grund och tar sats att växa i slutet av 2010 och 2011.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s