Finanskrisen är ej över

Finansminister Anders Borg talar om vargavintern som dragit över världens ekonomi. I denna storm säger han att Sverige kommer att klara krisen bättre än många andra länder, inklusive Usa, Storbritannien och Spanien.

Detta uttalande måste man se i skenet av den stundande valrörelsen som snart smyger igång. Nästa år är det val. Moderaterna söker mandat för ett längre regeringsinnehav där arbetslinjen skall råda. Moderaterna får se upp. Den tidigare bunker högern kanske tar över partiet igen. Sänka skatten för vanligt folk går hem i stugorna. Miljonärer som får sänkt skatt ger väldigt få röster.

För att inte hundratusentals skall ställas utanför den ordinarie arbetsmarknaden satsar regeringen på åtgärder. Kritiker säger att det är samma typ av åtgärder som socialdemokraterna anordnade under regeringen Göran Persson. Socialdemokraterna själva tycker att det är för lite av satsningar.

Den borgerliga regeringen tar en poäng i att de har varit tuffare mot bankerna än många andra länder, vilka har varit rädda för specialisering.

Behöver de svenska bankerna kapital från staten, kräver staten röststarka aktier i utbyte. Det får som resultat att de inte frestas att söka stöd i onödan.

I Usa har 84 banker tröttnat för gott bara i år. Det är en kraftig ökning.

Finanskrisen är således inte alls över. Det värsta har vi nog lagt bakom oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s