Sparare sugna på hög risk

I efterdyningen av den stora börsuppgång som varit, drygt 40 % sedan början på året, vill småspararna nu in på börsen. När blodet flöt på gatorna hösten och vintern 2009 var det läge att köpa aktier, då kunde man göra fynd. Idag är vi långt ifrån toppen 2007, men med tanke på konjunkturen och osäkerheten är aktier generellt inte lika billiga längre.

Statistik från Avanza och Nordnet visar att aktieköpen i ökad utsträckning sker med lånade pengar. SVD skriver att hushållens lån ökar allt mer.

De svenska bolagen har lanserat och genomför nu omfattande sparprogram. Det bör ge stora vinster och utdelningar till aktieägarna när konjunkturen vänder. Man brukar säga att börsen ligger minst ett halvår före konjunkturen. Vi får se om det stämmer den här gången också. Det känns lite som om marknaden har tagit ut segern i förskott.

Dagens Nyheter hissar i en artikel en liten varningsflagga för kinafonderna. Det goda börsklimatet har lockat fram bolag som behöver kapital för att expandera. Vinkraftbolaget Arise Windpower är ett exempel. Ett obeprövat kort som säkert lockar småsparare som vill ha hög risk.

Den som är mer försiktig, kan snegla rakt över Östersjön och hitta det finska bolaget Fortum. Vill man ta en större valuta risk finns det en del fina bolag i Usa och Kanada att titta på. Consolidated Edison och Trans Canada är två exempel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s