FN vill ersätta dollarn

Svenska dagbladet skriver i en artikel att UNCTAD, the United Nations Conferences on Trade and Development vill ersätta den amerikanska dollarn. Det har många gjort under en lång tid. Obalanserna i världens ekonomier är stora. Länderna i Asien har överskott medan länder likt Usa och Storbritannien har stora underskott.

Ett nytt Bretton Woods system, är en lösning på problemet enligt FN gruppen. De missade den viktiga punkten att Usa på den klassiska tiden backade upp sin valuta med en stor guldreserv. Den lär enligt spekulationer idag, vara mer eller mindre såld för många år sedan.

Det land som har en världsvaluta besitter stora fördelar. Landet kan genom sin centralbank trycka upp enorma mängder skuldebrev(en sedel är en skuld) utan att behöva betala någon ränta på beloppet. Skulden kan sedan användas för att investera i olika projekt som ger landet tillväxt.

Dagens Usa, har missat det där med real, riktig tillväxt. Det mesta som växer i Usa är penningmängden(inflationen) och landets skulder. Pengarna har sedan länge använts till att köpa importerad konsumtion från framför allt Asien.

Vill man fördjupa sig i ämnet kan man se Peter Schiffs blogg på Youtube. Han talar ofta om dollarindex och den amerikanska ekonomin. Nonsens!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s