Grattis Sverige!!

Idag  har vi fått ett bra besked från en av regeringens utredare, Gunnar Malm. Han la fram förslaget att Sverige skall bygga två stycken höghastighetsbanor för snabbtåg.

Upp till 320 km/h skall tågen färdas i. Jag har själv en gång åkt ett magnettåg som gick i 464 km/h. Det var snabbt! 320 km/h duger mer än väl. Med denna hastighet kan man enligt SOU 209:74 resa mellan Jönköping och Stockholm på 1 timme och 23 minuter! Tillräckligt kort för att man ska kunna bo i Jönköping och arbeta några dagar i veckan i Stockholm.

Byggandet kommer att kosta 125 miljarder kr och skall finansieras av svenska staten, EU och regionerna. De som utnyttjar spåren kommer att betala höga avgifter som hjälper till med den resterande finansieringen.

De som är historiskt intresserade ser en parallell med utvecklingen i Sverige i slutet av 1800 talet då stambanorna byggdes. Det var en enorm investering som vi har nytta av än i dag. Byggandet av dessa snabbtågs linjer är ekonomiskt lönsamt samt stärker landets konkurrenskraft. Flyget med SAS i spetsen har inte en chans.

Vem vill bli kroppsvisiterad och trakasserad för att flyga mellan Stockholm och Göteborg när tåget kommer att ta två timmar? Hur gamla kommer inte SAS’s flygvärdinnor att vara 2025 när de nya tågen förhoppningsvis börjar rulla?

Det bästa som jag kunde läsa mig till i dagens nyhetsskörd är att miljöpartiet och Socialdemokraterna går med på förslaget. Miljöpartiet vill bygga längs motorvägarna, inget dåligt förslag verkar det som.  En del bloggare är också nöjda med förslaget.

Märk väl att detta är ett förslag men man får väl i alla fall säga, ”Grattis Sverige!!”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s