Svenne Banan ratar Doles banan

Kunden har alltid rätt. Det brukar heta så. Tills det kostar för mycket pengar att gottgöra kunden för eventuella skador.

Ingen har väl lidit skada av att stoppa i sig Doles banan? Dole har sina rötter från 1850 talet och ägs idag av David H. Murdock, ordförande i bolaget.

Dole är sedan ett tag på krigsstigen. Bolaget har stämt filmaren Fredrik Gertten, skaparen av filmen Bananas. Filmen handlar om en advokat, Juan Dominguez som kämpar för tolv bananarbetares räkning mot Dole Foods. Dole anklagas för att ha använt förbjudna gifter.

Hamburgerkedjan Max, har slutat att köpa fruksallad av Dole. Max har under en längre tid försökt profilera sig som en etisk och miljövänlig kedja. Nyttigare mat än sina konkurrenter Buger King och McDonalds är också ett sätt att profilera sig. Min gissning är att inköpen av fruktsallad inte är allt för stora och bolaget lätt kan hitta någon annan leverantör.

Det är värre för Axfoods. Det börsnoterade bolaget med Hemköp och Willys som främsta varumärken kontrolleras av Antonia Ax:son Johnson. Tidigare ägde hon frukt och grönsaksgrossisten Saba, en stor leverantör av bananer till Axfood. Ica och Coop köper även de produkter från Dole. Numera ägs Saba av Dole. Bolagen har förmodligen långa kund/leverantörs kontrakt vilket gör att Axfood inte kan sluta köpa några bananer från Dole.

Ica har nu krävt ett möte med Dole. Vi får se vart det leder.

Nu är det upp till de svenska konsumenterna. Det enklaste är att sluta köpa bananer från Saba/Dole.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s