Digital segregation

TeliaSonera vill inte längre underhålla sitt stora nät för fast telefoni. Kunder som bor ute på landet får sin telefon avstängd. I detta monopol går det inte att byta operatör då stolparna kommer att tas bort. Detta drabbar i hög utsträckning äldre personer.

DN nämner Årjäng, Vetlanda och Flen som avfolkningsbyggder där det inte kommer att byggas ut något bredband. Finns det täckning får folk nöja sig med GSM och kanske 3G för internet trafik. Själv bor jag i glesbyggden där 3G funkar högst sporadiskt. Bredband kan man inte kalla det. Knappt ens smalband.

Den digitala klyftan mellan stad och landsbyggd ökar. Regeringen vill att 90 % av hushållen skall ha tillgång till 100 Mbit vid utgången av år 2020.

Folket i Årjäng vill nog helst ha tillbaka sin telefon.

 

 

Annonser

One comment on “Digital segregation

 1. Hej!

  Kunder som bor under berörda telestationer eller utmed ”långa stolplinjer” och som berörs av detta på sikt skulle inte få ADSL även om nätet fått vara kvar. För att det ska kunna erbjudas ADSL så måste telestationerna vara anslutna med fiber och det är inte möjligt rent ekonomiskt i de här fallen.

  Det hela handlar om små telestationer och långa stolplinjer med få kunder och där nätet är gammalt. Det är inte ekonomiskt eller tekniskt möjligt att reparera eller underhålla dessa när det finns modernare lösningar med mobil teknik.

  Tanken är att detta ska ske etappvis och i samråd med berörda kommuner. Vi planerar inte att ta bort något nät om det inte finns en alternativ lösning på plats (mobiltäckning). Kunderna erbjuds en bordstelefon som ser ut som en vanlig telefon, men som är en mobiltelefon och som fungerar i vårt mobilnät.

  Vänliga hälsningar

  Hans G Larsson
  Informationsansvarig
  Telia Kundrelationer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s