Trubbel i Kolkraft(Vattenfall)

Den svenska energimarknaden har gått från att vara fraktionerad, till att idag nästan vara ett oligopol med statliga Vattenfall, Fortum och Eon som de enda spelarna. Några små regionala aktörer finns som besitter hela kedjan av generering, transformering och distribution av elkraft.

Det statliga Vattenfall är nu starkt omtalat i media. Brunkol och undermåliga kärnkraftverk i Tyskland samt fossilgas i Nederländerna har starkt fläckat ner varumärket Vattenfall. Bolaget faller, men mängden vatten har minskat.

I dagarna har det kommit fram att VD’n Lars G Josefsson har skrivit på ett avtal som gör den svenska delen obegränsat skyldig att ersätta skador om de tyska kärnkraftverken havererar. Med tanke på hur det gått innan är ett haveri inte helt otänkbart. Avtalet tecknades bara för att man ville ta en snabb utdelning från dotterbolaget på 10 Mdr kr.

VD’n för Vattenfall borde falla på eget grepp och få sparken på stående fot. Han skall snart gå i pension och det spekuleras nu i vem som kommer att efterträda honom. Sätt Josefsson på ”Gubbhyllan” säger tidningen Affärsvärlden.

Turerna med att han vill sälja energinätet i Sverige till någon riskkapitalist, kanske EQT är väl nästan att jämföra med landsföräderi. De svenska konsumentern skulle efter några år lätt få betala dubbelt upp mot i dag för två hål i väggen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s