Vildvuxna Vattenfall

Det svenska bolaget Vattenfall som ägs av svenska folket via Staten är nu inte ett bolag som till huvudsak sysslar med vattenkraft längre.

Sedan det stora köpet av holländska Nuon är vattenkraftens andel av engergi produktionen 21 % medan fossilbaserad kraft utgör 55 %. Vattenfall har därmed en energiprofil som liknar OECD i stort. Kan det var en slump eller en medveten strategi?

Den fallne ”energi kejsaren” som SVD kallar Vattenfalls sparkade VD Lars G Josefsson, har varit mycket bra på att bygga en europeisk aktör i energisektorn. Bolaget har gått med 122 miljarder i vinst de senaste 10 åren. I god ordning så ska man alltid vara skeptisk mot angivna vinster, är de riktiga ska man fråga sig. I Vattenfall är det nog så. De har levererat miljarder i utdelning till ägaren, Svenska staten.

Representant för Svenska staten är centerpartisten Maud Olofsson i sin roll som näringsminister. Det framgår mer och mer att näringsministern inte har koll på läget. Vattenfall har expanderat i Europa under 10 års tid, ingen nyhet där inte.

Lars G Josefssons pantsättning av bolaget för att täcka eventuella skador samt planerna på att sälja kraftnätet i Sverige gav Maud Olofsson det rätta tillfället att sparka VD’n.

Den politiska cirkusen runt bolaget har inte lagt sig på långa vägar. Den röd-gröna oppositionen tänker KU anmäla Maud Olofsson i nästa vecka. Folkpartiet vill stycka upp Vattenfall och sälja ut delarna.

Själv hoppas jag att de i så fall är så smarta att de behåller viktig infrastruktur, likt distributionsnät i statlig ägo.

Annonser

One comment on “Vildvuxna Vattenfall

  1. Hej!

    Det är ingen som fått sparken ännu men vem vet, Maud huvud kanske rullar snart? Stamnätet ligger i statlig ägo, nämligen hos Svenska Kraftnät. Däremot kanske det övriga lokalnätet (fördelat på jag vet inte hur många nätägare: Vattenfall Eldistribution, Fortum Distribution, E.ON Elnät, Göteborgs Energi osv osv) måste bort från de aktörer som har produktion p.g.a. nytt EU-direktiv. Och det kanske skulle göra gott, då blir det en bättre separering av elhandelsmarknaden och det naturliga monopol som distributionen utgör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s