Kungen av Jämtland

Den före detta miljardärens Maths O Sundqvist liv har blivit bok. ”Kungen av Jämtland” heter den och är skriven av Jens Ganman. Den går bl.a att köpa på Bokus. Dagens Industri har skrivit lite om boken. En nackdel är att varken Maths O eller någon av honom närstående har velat medverka.

Maths O, blev känd våren 2009 när hans vidlyftiga affärer knäckte banken Carnegie.

Jag har följt honom i ägarlistorna sedan början av 2000 talet. Han har sedan lång tid tillbaka varit en av huvudägarna i Hexagon. Sakta men säkert ökade han upp sitt innehav i Öresund och Wihlborgs. År 2007 köpte han stora poster i Wihlborgs, Hexagon, Industrivärden, SCA, Fabege, HQ m.fl bolag.

De flesta anade då att han var kraftigt belånad. Hans helägda rörelse kunde inte generera de kassaflöden som skulle krävts för att köpa dessa stora aktieposter.

Gissningarna skulle visa sig rätt. Sundqvist var mycket hårt belånad. Mer än någon utomstående kunde gissa. Finanskrisen hösten 2008 knäckte bygget när posterna sjönk kraftigt i värde. Sundqvist kalkyl var nog att utdelningarna skulle täcka räntorna men han föll på säkerhetskraven. Om han hade lyckats att få anstånd med lånen, skulle han idag åter vara en av de rikaste i Sverige. På denna höga nivå måste man ha en kombination av skicklighet och tur.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s