Hårt slag mot grön energi

I dag kom skatterättsnämnden med ett dåligt besked. De som har investerat i vindkraftkooperativ ska betala skatt på den el som medlemmarna köper av sin förening.

Skillnaden mellan spotpriset på Nordpool och medlemspriset ska tas upp till beskattning. I Sverige finns det enligt enligt artikeln i Dagens Nyheter ca 20 000 andelsägare som blir drabbade av detta beslut. DN’s systertidning, den lilla provinstidningen Sydsvenska dagbladet citerar även de TT.

Miljöministern är i Köpenhamn och solar sig i glansen medan regeringens förlängda arm krossar privata initiativ inom vindkraft. Det är dubbelmoral. Lika mycket som Usa’s utspel att de vill sänka sina utsläpp. Något de ändå kommer att göra när fossila bränslen börjar sina.

De som är emot vindkraft tycker nog redan att näringen är tillräckligt skattegynnad som den är. Med tanke på peak oil, gas, coal m.m kan en storskalig utbyggnad i kombination med effektivare vattenkraft och mer kärnkraft göra Sverige ganska opåverkad av den framtida energibristen.

Kraftgenerering är en ganska enkel verksamhet att förstå sig på. Tyvärr är det ganska ont om svenska bolag att investera i. Ett alternativ är finska Fortum. Tyvärr är deras profil allt annat än grön. De bränner olja, gas och sopor. Den koldioxidfria elen består av ett stort inslag av kärnkraft och vattenkraft. Bolaget ger en hög och fin utdelning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s